Monday, 21 June 2010

Η τεχνολογία στις μάχες κατά των πυρκαγιών




Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και...όπως κάθε χρόνο οι πυρκαγιές, κυρίως δασικές, είναι προ των πυλών. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες υπάρχουσες και κάποιες μελλοντικές τεχνολογίες που μας βοηθούν στην καταπολέμηση αυτής της απειλής για τα δάση παγκοσμίως. Φυσικά οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες δεν υφίστανται στην Ελλάδα, για γνωστούς πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικούς λόγους που ξεφεύγουν από τα πλαίσια του blog μας.

Bunker Gear ή Turnout Gear


Με τον όρο αυτό οι πυροσβέστες αναφέρονται στον προσωπικό τους εξοπλισμό και στον ειδικό ρουχισμό τους. Ιστορικά το πρώτο στοιχείο που είχαν οι πυροσβέστες στην διάθεσή τους ήταν το κράνος που καθιερώθηκε το 1830 και ήταν κατασκευασμένο από απλό σίδηρο, που στις υψηλές θερμοκρασίες έλιωνε!!!!.


Απο τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα κράνη πιά διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με την σκοπιμότητά του. Έτσι μπορούμε να δούμε τα απλά κράνη που προστατεύουν απο πτώσεις αντικειμένων, ηλεκτρισμό και θερμοπλιξία, είναι κατασκευασμένα απο σκληρό πλαστικό με πολλές εσωτερικές επιστρώσεις ειδικών υλικών όπως nylon w/ Velcro. Όταν οι περιστάσεις απαιτούν την έκθεση του πυροσβέστη σε ακραίες συνθίκες τότε χρησιμοποιούνται ειδικά κράνη που διαθέτουν ένα ενσωματωμένο σύστημα παροχής οξυγόνου απο μπουκάλες και προστατεύουν απόλυτα το κεφάλι του πυροσβέστη με heatshield.


Τα κράνη αυτά συνοδεύονται απο ειδικές στολές fire proximity suit οι οποίες είναι κατασκευασμένες απο kevlar, στρώματα αλουμινίου και κεραμικών σύνθετων υλικών καθώς επίσης και ειδικά στρώματα μονώσεων. Με αυτό τον τρόπο οι στολές επιτρέπουν στον χρήστη να εκτεθεί σε θερμοκρασίες 1093 C για 2ο περίπου λεπτά. Προς το παρόν οι στολές αυτές ζυγίζουν περίπου 50 κιλά είναι πολύ δυσχριστες και η τιμή τους αγγίζει τις 50000 euro, γίνοτναι όμως νέες έρευνες για πιο ελαφριές, φτηνές και ασφαλής στολές με χρήση νέων υλικών.



Fire truck


Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έγινε το 1730, ήταν μια άμαξα που κινείτο με τη οήθεια αλόγων είχε μία αντλία και χωρητικότητα νερού περι τα 60λίτρα. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, τα πυροσβεστικά οχήματα κουβαλούν περίπου 3800 λίτρα νερού διαθέτουν σκάλες που φτάνουν τα 33 μέτρα ύψος και εκτος απο το κανονί διαθέτουν άλλες 3 αντλίες νερού. Τα ηνία στην παραγωγή τεράστιων πυροσβεστικών οχημάτων κρατάει η USA με πυροσβεστικά οχήματα μήκους 54μέτρων, χωρητικότητας 19000 λίτρων, σκάλες ύψους 100 μέτρων και δυνατότητα ρίψης >500 λίτρων το λεπτό. Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και της φωτιάς, πολλές φορές τα οχήματα γεμίζονται με ειδικούς αφρούς όπως ο Purple-K dry chemical, που κατακρατεί το οξυγόνο από την εστία.
Ήδη αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους, πυροσβεστικά τανκς, που όμως σκοπό έχουν όχι την άμεση κατάσβεση της φωτιάς αλλά το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών ή δρόμων διέλευσης για άλλα πυροσβεστικά οχήματα.


Το μέλλον όμως προβλέπει εκπλήξεις για τα fire truck, στις USA και στην Ιαπωνία, ήδη δοκιμάζονται εντελώς αυτόνομα ρομποτικά οχήματα όπως το The Chrysor. Έτσι η πυρόσβεση δεν θα διατρέχει κανένα κίνδυνο για τους πυροσβέστες, θα γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, καθώς τα ρομπότ αυτά κατασκευάζονται από ειδικά πυρίμαχα υλικά που τους επιτρέπουν να λειτουργούν μέσα στην εστία της φωτιάς.



Airtankers ή water bombers


Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα είναι κάτι σχετικά νέο στο μέτωπο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Μόλις το 1950 τα τροποποιημένα PBY Catalina, βομβαρδιστικά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου βρήκαν μία μικρή χρήση στο έργο της πυρόσβεσης. Η χωρητικότητά τους, μόλις 1000 λίτρα, τα καθιστούσε πολύ αντιοικονομικά και λίγο αποτελεσματικά Με το πέρασμα τον χρόνων όμως το αεροπλάνο αποδείχτηκε σημαντικός σύμμαχος κατά της φωτιάς. Τα πρωτεία στην κατασκευή πυροσβεστικών αεροπλάνων κατέχουν οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι με κορονίδες του στόλου τους τα Boeing 747 aerial firefighter χωρητικότητας 90849 λίτρων και το IL-76 airtankers χωρητικότητας 56781 λίτρων. Ας σκεφτούμε ότι τα Canadair που χρησιμοποιεί η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια είναι χωρητικότητας περίπου 3000 λίτρων. Τα ελικόπτερα από την άλλη πλευρά αν και έχουν μικρές χωρητικότητες έως 11000 λίτρα, χρησιμοποιούνται περισσότερο καθώς είναι πολύ πιο ευέλικτα, κάνουν ακριβείς ρίψεις και έχουν πολύ μικρότερο(κατά βάση) από τα αεροπλάνα. Αριθμητικά τον μεγαλύτερο στόλο τον έχουν οι Αμερικάνοι με πάνω από 1000 εναέρια μέσα στη διάθεσή τους. Στο μέλλον δεν προβλέπονται δραματικές αλλαγές σε αυτό το τομέα, αν και η εξέλιξη της αεροπορικής τεχνολογίας θα επηρεάσει και αυτή τη κατηγορία σκαφών.




Sunday, 6 June 2010

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα προ των πυλών!


Πριν από μερικά χρόνια κανείς από εμάς δε θα μπορούσε να φανταστεί πώς στο πέρας της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα θα υπήρχε μια πληθώρα από ηλεκτρικά οχήματα τα οποία είτε θα κυκλοφορούσανε στους δρόμους μας,είτε θα βρίσκονταν προ των πυλών της αγοράς.Πριν από μόλις 10 ημέρες η γερμανική Daimler ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου με την κινέζικη κατασκευάστρια επαναφορτιζόμενων μπαταριών BYD Co. για τη δημιουργία μια κοινοπραξίας που θα παράγει σε μεγάλη κλίμακα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντός της Κίνας.Η κινέζικη εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την πώληση του ηλεκτρικού μοντέλου Ε6 το οποίο σε λίγο καιρό θα κυκλοφορεί και στους δρόμους των Ευρωπα΄ι΄κών χωρών.Η στρατηγική ηλεκτρονικών οχημάτων της Daimler περιλαμβάνει τη μαζική παραγωγή μιας ηλεκτρονικής έκδοσης του Smart από το 2012,αλλά και την παραγωγή περισσότερων από 500 ηλεκτρονικών Μercedes-Benz A-Class μέσα στο 2010.

Θα αναφερθούμε παρακάτω σε μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.Μερικά ελκυστικά μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων είναι το Chevrolet Volt(έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο θέμα),το Tesla Roadster,το Tesla S,το Nissan Leaf,το BYDs F3DM και το Coda.

Tesla S:Η εταιρία Τesla Μοtors αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο δημοφιλή αυτοκινητοβιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων,ίσως λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων τους,όμοιες με εκείνων γνωστών supercars.Το Τesla S αποτελεί το τελευταίο μοντέλο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012.Η αυτονομία κίνησής του υπερβαίνει τα 480 χιλιόμετρα,ενώ θα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100km/h σε χρόνο 5,6 δευτερολέπτων.Η τιμή του θα ξεκινάει από 50.000 δολάρια.

Νissan Leaf:Σχεδιασμένο γύρω από τις τεχνολογικά προηγμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου της Nissan,το Leaf είναι ένα μεσαίο χάτσμπακ που χωράει 5 επιβάτες και έχει αυτονομία πάνω από 160 χιλιόμετρα.Κινείται από μια κόμπακτ συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου που επιτυγχάνει ισχύ 90 KW.Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 190 PS.Φυσικά το Leaf δε διαθέτει εξάτμιση εφόσον δεν απελευθερώνει ρύπους,ωστόσο περιέχει ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.Η Nissan ισχυρίζεται πως η αυτονομία του οχήματος αυτού, εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως,ενώ οι πρωτοποριακές μπαταρίες μπορούν να ανακτήσουν το 80% της ενέργειάς τους σε μόλις 30 λεπτά,σε ειδικού τύπου ταχυφορτιστές.H τιμή του Leaf κυμαίνεται από 25.000 έως 30.000 δολάρια.

Coda:Αναμένεται να διατεθεί στην αμερικανική αγορά στις αρχές του 2011.Έχει αυτονομία από 145 έως 193 χιλιόμετρα,ως μέγιστη ταχύτητα τα 120km/h και η επιτάχυνση του ανέρχεται στα 11 δευτερόλεπτα.Η φόρτιση των συσσωρευτών του ανέρχεται στις 6 ώρες,η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τους 134 ίππους,ενώ η τιμή πώλησής του ανέρχεται στα 45.000 δολάρια.


Δείτε και αυτό!

Όπως λέει και μια παροιμία αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!Έτσι λοιπόν και εμείς στο πλαίσιο αυτού του θέματος θα αναφερθούμε σε μια πολύ σημαντική προσπάθεια των συμφοιτητών μας του ΕΜΠ.Η ομάδα NTUA Eco-Marathon συμμετείχε στον 26ο Ευρωπα΄ι΄κό Μαραθώνιο της Shell κατασκευάζοντας το μονοθέσιο όχημα Προμηθέας το οποίο κατάφερε να διανύσει 840 χιλιόμετρα (όσο η διαδρομή Αλεξανδρούπολη-Αθήνα) με μόλις ένα λίτρο βενζίνης!Το όχημα αυτό κινείται με ηλεκτροκινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.Μεγάλη επίσης διάκριση απέσπασε και η ομάδα TUC Eco Racing το όχημα της οποίας (ER10) διήνυσε 373 χιλιόμετρο με ένα λίτρο βενζίνης,πριν εγκαταλείψει λόγω τεχνικού προβλήματος.Το ρεκόρ όμως του διαγωνισμού έσπασε η γαλλική ομάδα του Πολυτεχνείου της Νάντ,το όχημα των οποίων με ένα λίτρο βενζίνης κατάφερε να διανύσει 4.896 χιλιόμετρα!!!!