Monday 2 August 2010

Εύκολες καθημερινές λύσεις για να κάνουμε την ζωή μας πιο πράσινη.




Για να αλλάξουμε την ζωή μας και να της δώσουμε έναν πιο οικολογικό χαρακτήρα, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα των 100000 ευρώ, ούτε να ''ντύνουμε' τα σπίτια μας με τεράστια ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες Όλοι μας μπορούμε να ξεκινήσουμε την οικολογική μας πορεία από κάτι πολύ μικρότερο και φτηνότερο, βάζοντας έτσι το λιθαράκι μας για ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι λοιπόν σε αυτό το θέμα μας, θα δούμε μικρές και σχετικά φτηνές ιδέες για να πρασινίσουμε την καθημερινότητά μας.


Το ποδήλατο.



Δεν θα πρέπει να είναι πια ένα χόμπι αλλά ένα μέσο μεταφοράς τουλάχιστον για τις μικρές αποστάσεις από το σπίτι μας. Αν μένετε σχετικά κοντά σε κάποιο μετρό γιατί να μην χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας για να πάτε??? Αν το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς είναι σε απόσταση 1χλμ και θέλετε να ψωνίσετε λίγα πράγματα που σας λείπουν, πηγαίνατε με το ποδήλατο!!! Δεν είναι ανάγκη να κάνετε 50 χλμ την ημέρα με το ποδήλατό σας για να δείξετε τις οικολογικές σας ανησυχίες Η Καρδίτσα και οι κάτοικοί της έχουν ενστερνιστεί αυτή την ιδέα. Έχουν δημιουργηθεί από το δήμο 15 χλμ ποδηλατοδρόμων τους οποίους οι κάτοικοι φροντίζουν να χρησιμοποιούν, το 60 % των μετακινήσεων τους γίνετε με ποδήλατο.
Σε άλλες χώρες όπως την Ολλανδία το ποδήλατο είναι μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών. Δέν είναι παράξενο το θέαμα να βλέπεις κουστουμαρισμένους ανθρώπους να κάνουν ορθοπεταλιές για να πάνε στη δουλειά τους. Με 22000χλμ ποδηλατοδρόμων οι ολλανδοί (πρώτοι στην χρήση ποδηλάτου στον κόσμο) χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους παντού. Και εάν φαντάζεστε ότι δίνουν εκατοντάδες ευρώ για τα ποδήλατά τους, γελιέστε. Αντίθετα τα ποδήλατά τους δεν έχουν ούτε ταχύτητες και κοστίζουν το πολύ 150 ευρώ, για εκείνους το ποδήλατο δεν είναι μέσο επίδειξης της οικολογικής τους συνείδησης.

Κάδοι κομποστοποίησης.



Έχετε ένα μικρό κηπάκο, στο σπίτι ή στο εξοχικό σας???? Τότε τι θα λέγατε αν μπορούσατε να κάνετε τα υπολείμματα από τα τρόφιμα σας, τα πεσμένα φύλλα ακόμα και το κατακάθι του καφέ σας λύπασμα για τα φυτά και τα δέντρα σας!!?!!! Οι κάδοι αυτοί, επιταχύνουν της φυσική διαδικασία διάσπασης των οργανικών αποβλήτων από τους μικροοργανισμούς Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μετατρέψετε σε λίπασμα το 40-60% των καθημερινών σας απορριμάτων Οι κάδοι κομποστοποίησης ξεκινάνε από 85 ευρώ και υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και για όλα τα βαλάντια.


Ηλιακά φώτα νυκτός.


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και αν δεν τα έχετε σπίτι σας ίσως είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για ξεκινήσετε την οικολογική σας πορεία μέσων των εναλλασσόμενων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για μικρής έντασης φώτα εξωτερικού χώρου που στο πάνω μέρος τους έχουν ένα μικρό ηλιακό πάνελ. Την ημέρα γεμίζουν τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τους μέσω της ηλιακής ενέργειας και το βράδυ με τη βοήθεια ενός φωτοκύτταρου, ανοίγουν μόνα τους παρέχοντάς σας δωρεάν φωτισμό. Τέτοια φώτα υπάρχουν για κάθε χρήση, δαπέδου για τον κήπο σας, κρεμαστά για το μπαλκόνι και τη βεράντα σας, μέχρι και σε σχήμα πέτρας για να είναι διακριτικά και να εναρμονίζονται με το περιβάλλον που θα τα τοποθετήσετε Η τιμή τους κυμαίνεται στα 5 ευρώ έκαστο, όμως υπάρχουν πακέτα με πολλά τέτοια φώτα, που η τιμή για το κάθε ένα πέφτει ακόμα και στα 3 ευρώ.

Ηλιακοί φορτιστές για το κινητό, το mp3 και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.



Στη χώρα μας έχει εισαχθεί σαν gadget, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μια πολύ χρήσιμη συσκευή που ανάλογα με τη χρήση που κάνετε στο κινητό το mp3 ή την φωτογραφική σας, θα γίνει ο αχώριστος συνεργάτης σας. Πρόκειται για ηλιακούς συλλέκτες μέσα σε σκληρές συσκευασίες όλων των σχεδίων και χρωμάτων, που γεμίζουν μία μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία που βρίσκετε στο εσωτερικό τους. Έτσι όποτε θέλετε εσείς μπορείτε να γεμίσετε από αυτή την μπαταρία την μπαταρία των συσκευών σας, όπως κινητού, mp3, φωτογραφικής, και οτιδήποτε άλλο έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η τιμή τους ξεκινά από 20 ευρώ.

Οικολογικά κινητά


Στο blog μας έχουμε ξανααναφερθεί σε αυτά, αφού αποτελούν μια εύκολη και σε λογική τιμή οικολογική λύση. Ήδη και στην χώρα μας έχουν έρθει μια ποικιλία οικολογικών κινητών που είτε είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά είτε φορτίζουν απευθείας από τον ήλιο χάρη στα ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ που έχουν, είτε διαθέτουν και τις δύο τεχνολογίες. Οι τιμές τους μπορεί να ξεκινούν από τα 300 ευρώ όμως μπορείτε να τα αγοράσετε πολύ φτηνότερα αν διαθέτετε κάποια σύνδεση χάρη στην επιδότηση που έχουν. Την επόμενη φορά που θα πάτε για αγοράσετε κινητό σκεφτείτε το.

1 comment:

  1. Την ζωή μας ΔΕΝ μπορούμε να την κάνουμε πιο πράσινη γιατί η φαιά ουσία μας είναι........................ ΓΚΡΙΖΑ !!



    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    ReplyDelete