Friday, 24 September 2010

Σωτηρία ή φιάσκο;;O Μπιλ Γκέιτς πιστεύει το πρώτο...

Την ανοδική πορεία της παγκόσμιας θερμοκρασίας υπόσχεται να αντιστρέψει μια νέα εφαρμογή της γεωμηχανικής,με φανατικό υποστηρικτή τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.Ψεκάζοντας τα σύννεφα με θαλασσινό νερό,οι επιστήμονες θα αυξήσουν τη λευκότητά τους,στοχεύοντας έτσι στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα.Αν και η εν λόγω εφαρμογή βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο,έχει προκαλέσει έως τώρα ποικίλες αντιδράσεις,τις οποίες και θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Εφευρέτης αυτής της ιδέας είναι ο Άρμαντ Νόικερμανς,ο οποίος υποστηρίζει πως η λεύκανση των σύννεφων βασίζεται στη φυσική διαδικασία του σχηματισμού τους.Όταν το νερό εξατμίζεται σε περιοχές όπου σχηματίζονται σύννεφα,συναντά κρυστάλλους θαλασσινού νερού και συμπυκνώνεται γύρω τους,σχηματίζοντας σταγονίδια.Πολλά σταγονίδια μαζί διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία και λευκαίνουν τα σύννεφα.Η ακτινοβολία θα ανακλάται στο διάστημα και η θερμοκρασία στη Γη θα μπορέσει να διατηρηθεί σε σταθερό επίπεδο.Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένας μηχανισμός που θα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω σε καράβια.Ο μηχανισμός αυτός θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει στον αέρα μικρούς κρυστάλλους άλατος.Τα σταγονίδια θα αυξάνονται και με αυτόν τον τρόπο τα σύννεφα θα γίνονται πιο λευκά.Οι υπέρμαχοι της παραπάνω ιδέας υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Αρκτική με σκοπό την προστασία των πάγων από το λιώσιμο.

Ο μέχρι πρότινος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γη Μπιλ Γκέιτς βλέπει με καλό μάτι αυτήν την ιδέα και δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.Έχει ήδη διαθέσει το ποσό των 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων για εργαστηριακές έρευνες πάνω στη λεύκανση των συννέφων,ενώ στο άμεσο μέλλον είναι διατεθιμένος να προσφέρει παραπάνω χρήματα.

Η πρώτη φορά που προτάθηκε η μέθοδος της λεύκανσης ήταν το 1990,ενώ ο αριθμός των ερευνητών συνεχώς αυξάνεται.Οι ερευνητές οραματίζονται εκατοντάδες πλοία που θα λειτουργούν με ανεμογεννήτριες και θα διαπλέουν τις θάλασσες ψεκάζοντας τα σύννεφα.Παράλληλα,ένα σύστημα από αεροπλάνα και δορυφόρους θα μετρά και θα ελέγχει την υγρασία στα σύννεφα,την αντανακλώμενη ακτινοβολία και την επιφανειακή τους θερμοκρασία.Εκτιμάται ότι το όλο εγχείρημα δύναται να δώσει στον πλανήτη μας 40 με 60 χρόνια ζωής παραπάνω!

Οι πολέμιοι...

Οι αντιδράσεις που ακούγονται είναι πολλές και υποστηρίζουν πως ένα τόσο μεγάλης κλίμακας έργο ενέχει πολλούς κινδύνους και φυσικά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για τα αποτελέσματά του.Υποστηρίζουν δε ότι πρώτα θα πρέπει να τεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση συγκεκριμένο πλαίσιο και σαφείς κανονισμοί μέσα στους οποίους θα κινείται ο κλάδος της γεωμηχανικής και στη συνέχεια να γίνουν οι όποιες κινήσεις.Μερικοί μάλιστα βάλλουν κατά του ιδρυτή της Microsoft,λέγοντας πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μεταλλάξει τους ωκεανούς και τον ουρανό κατά αυτόν τον τρόπο.Συν τοις άλλοις,μια έρευνα από τη Βασιλική Ακαδημία της Μεγάλης Βρετανίας,από τις παλαιότερες στον επιστημονικό χώρο,προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τη λεύκανση των σύννεφων,καθώς υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τόσο τα ρεύματα των ωκεανών όσο και τις καιρικές συνθήκες σε τοπικό επίπεδο.Επίσης,σε περίπτωση που μειωθεί η ηλιακή ακτινοβολία στους ωκεανούς,θα μειωθεί με τη σειρά της και η ποσότητα του νερού που εξατμίζεται.Αυτό έχει ως συνέπεια οι βροχοπτώσεις να συρρικνωθούν,οδηγώντας σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας.

Tuesday, 21 September 2010

Το καλοκαίρι πέρασε αλλά τα προβλήματα που δημιούργησε παραμένουν.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένα από τα πιο θερμά και άνυδρα που έχει βιώσει η πλανήτης μας έως τώρα. Η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 υπήρξε η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς, "ισοφαρίζοντας" το ρεκόρ του 1998. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Ο Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998. Παράλληλα για ακόμα μία χρονιά (όπως συμβαίνει τα τελευταία 14 χρόνια) στην αρκτική είχαμε λιγότερους πάγους από τον διαχρονικό μέσο όρο.

Τα θύματα.
Κατά 60% αυξήθηκαν το καλοκαίρι οι θάνατοι στη Μόσχα εξαιτίας των άνευ προηγουμένων πυρκαγιών που έπληξαν τη Ρωσία (15.016 θάνατοι). Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 1.000 ετών στη Ρωσία, άφησε τη χώρα κυριολεκτικά ''καμμένη γη''. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι 40 βαθμοί Κελσίου που επικρατούσαν στην Ρωσία για βδομάδες ήταν οι υπεύθυνοι για την ανυπολόγιστη καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές.
Και ακόμα έχουμε να δούμε πολλά!!!! Λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών τεράστιες ποσότητες σιτηρών είτε κάικαν είτε ποτέ δεν μπόρεσαν να παραχθούν μειώνοντας της σοδειά κατά 35%, επίσης εξίσου μεγάλες ζημιές έπαθαν οι καλλιέργειες πατάτας και ζαχαρότευτλων. ΠΡΑΚΤΙΚΆ αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τις τιμές αυτών των αγαθών περίπου 2 φορές πάνω σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Όσοι δε ήλπιζαν ότι η αυξημένη παραγωγή από ΗΠΑ και Αυστραλία μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνουν τα ρωσικά σιτηρά, πλανώνται πλάνην οικτρά, αφού η Αυστραλία χτυπήθηκε από πλημμύρες και τρομερή υγρασία.



Το άλλο άκρο.


Και ενώ η ρωσία καιγόταν, η κίνα πάλευε με τις πλυμίρες. Αυτό το καλοκαίρι στην κίνα υπήρξαν 4700 νεκροί απο τις πίο καταστροφικές πλυμίρες και κατολιστίσεις των τελευτέων 100 χρόνων. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις έχουν πλήξει περίπου 230 εκατ. ανθρώπους και προκάλεσαν την εκκένωση 15,18 εκατ. κατοίκων στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύει κάθε μήνα η κυβέρνηση.

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε???>>>....
Μήπως όλα αυτά τα φαινόμενα που κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο έντονα, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου????>>...
Δεν χρειάζεται να καεί ή να πνιγεί όλη η Γη για να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας άμεσα. Να σεβαστούμε το περιβάλλον ενεργά και να το προστατέψουμε από τους εαυτούς μας πριν αυτό ''πει την τελευταία του λέξη''