Tuesday 21 September 2010

Το καλοκαίρι πέρασε αλλά τα προβλήματα που δημιούργησε παραμένουν.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένα από τα πιο θερμά και άνυδρα που έχει βιώσει η πλανήτης μας έως τώρα. Η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 υπήρξε η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς, "ισοφαρίζοντας" το ρεκόρ του 1998. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Ο Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998. Παράλληλα για ακόμα μία χρονιά (όπως συμβαίνει τα τελευταία 14 χρόνια) στην αρκτική είχαμε λιγότερους πάγους από τον διαχρονικό μέσο όρο.

Τα θύματα.
Κατά 60% αυξήθηκαν το καλοκαίρι οι θάνατοι στη Μόσχα εξαιτίας των άνευ προηγουμένων πυρκαγιών που έπληξαν τη Ρωσία (15.016 θάνατοι). Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 1.000 ετών στη Ρωσία, άφησε τη χώρα κυριολεκτικά ''καμμένη γη''. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι 40 βαθμοί Κελσίου που επικρατούσαν στην Ρωσία για βδομάδες ήταν οι υπεύθυνοι για την ανυπολόγιστη καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές.
Και ακόμα έχουμε να δούμε πολλά!!!! Λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών τεράστιες ποσότητες σιτηρών είτε κάικαν είτε ποτέ δεν μπόρεσαν να παραχθούν μειώνοντας της σοδειά κατά 35%, επίσης εξίσου μεγάλες ζημιές έπαθαν οι καλλιέργειες πατάτας και ζαχαρότευτλων. ΠΡΑΚΤΙΚΆ αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τις τιμές αυτών των αγαθών περίπου 2 φορές πάνω σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Όσοι δε ήλπιζαν ότι η αυξημένη παραγωγή από ΗΠΑ και Αυστραλία μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνουν τα ρωσικά σιτηρά, πλανώνται πλάνην οικτρά, αφού η Αυστραλία χτυπήθηκε από πλημμύρες και τρομερή υγρασία.



Το άλλο άκρο.


Και ενώ η ρωσία καιγόταν, η κίνα πάλευε με τις πλυμίρες. Αυτό το καλοκαίρι στην κίνα υπήρξαν 4700 νεκροί απο τις πίο καταστροφικές πλυμίρες και κατολιστίσεις των τελευτέων 100 χρόνων. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις έχουν πλήξει περίπου 230 εκατ. ανθρώπους και προκάλεσαν την εκκένωση 15,18 εκατ. κατοίκων στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύει κάθε μήνα η κυβέρνηση.

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε???>>>....
Μήπως όλα αυτά τα φαινόμενα που κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο έντονα, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου????>>...
Δεν χρειάζεται να καεί ή να πνιγεί όλη η Γη για να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας άμεσα. Να σεβαστούμε το περιβάλλον ενεργά και να το προστατέψουμε από τους εαυτούς μας πριν αυτό ''πει την τελευταία του λέξη''









No comments:

Post a Comment