Monday, 18 April 2011

Η πιο green ακαδημία επιστημών στο κόσμο.





Πρόκειται για την California Academy of Sciense που βρίσκεται στο San Francisco των ΗΠΑ http://www.calacademy.org/.

Χρειάστηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια και 10 χρόνια για να κατασκευαστεί αυτό το πρωτότυπο και πρότυπο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει στο εσωτερικό του, ενυδρείο, πλανητάριο, ένα τροπικό δάσος, μία φυσική προσομοίωση του δάσους του Αμαζονίου και μερικές χιλιάδες εκθέματα από απολιθώματα εκατομμυρίων ετών έως σπάνια είδη πτηνών, φυτών και ζώων.

Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κτιρίου είναι η ζωντανή - πράσινη οροφή του. Είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο και φιλοξενεί γηγενή φυτά. Όμως η πράσινη οροφή δέν αποτελεί ένα καλλωπιστικό στοιχείο του κτιρίου αλλά ένα απολύτως λειτουργικό. Τα 18 εκατοστά χώματος, μαζί με τις ρίζες των φυτών αποτελούν ιδανική μόνωση για το κτίριο, υπολογίζετε ότι μία ζεστή μέρα η θερμοκρασία της οροφής είναι 4.5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από μία συμβατική οροφή, δροσίζοντας έτσι το εσωτερικό του κτιρίου. Παράλληλα οι ρίζες βοηθούν στο φιλτράρισμα και στη συγκράτηση του βρόχινου νερού προκειμένου να μην καταλήγει στο κόλπο του San Francisco, μολύνοντας τον.


Ειδικοί αεραγωγοί στην οροφή ανοιγοκλείνουν αυτόματα μόλις οι αισθητήρες θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίσουν αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, αφήνοντας έτσι το κτίριο να "αναπνεύσει". Όλα αυτά σε συνεργασία με τον υπερ-προτοποριακό σχεδιασμό του υπόλοιπου κτιρίου καθιστούν δυνατή την δραστική μείωση της χρήσης κλιματισμού και τεχνητού φωτισμού εξοικονομώντας πάνω απο το 75% της ενέργειας που δαπανάται σε ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους.


Γύρω από την μοναδική αυτή οροφή έχουν τοποθετηθεί πάνω απο 60000 φωτοβολταϊκά πάνελ που παράγουν 53βόλτ το καθένα. Έτσι κάθε χρόνο αποτρέπεται η απελευθέρωση 180 τόννων αερίων του θερμοκηπίου.

Άλλη μία καινοτομία του μουσείου αυτού, θα είναι το ενυδρείο του. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοραλλιογενή δεξαμενή στον κόσμο με βάθος 7,62 μέτρα και χωρητικότητα 802500 λίτρα, θα είναι το σπίτι 38000 θαλάσσιων οργανισμών. Το νερό της δεξαμενής είναι θαλασσινό και προέρχεται από το κόλπο του San Francisco. Η άντληση γίνεται 4,5 χιλιόμετρα μακριά από το μουσείο και οι αντλίες που το καθιστούν αυτό δυνατό είναι από τις πιο δυνατές στο κόσμο. Για να μπορούν οι επισκέπτες του μουσείου να έχουν οπτική επαφή με όλη τη δεξαμενή κατασκευάστηκε ένα μοναδικό "τοίχος" από διαφανές ακρυλικό τζάμι, πάχους ο,5 μέτρου, που μπορεί να αντέχει την τεράστια πίεση του νερού της δεξαμενής που είναι 180 κιλά/τ.ε.


Τέλος η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με πάνω από 30000 δέντρα και φοιτά, εναρμονίζει πλήρως το τεράστιο μουσείο με το πάρκο Golden Gate, μέσα στο οποίο βρίσκεται, μειώνοντας κατά πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μουσείου.

Tuesday, 5 April 2011

Γκολ στην οικολογία!


Από τα αρχαία χρόνια ο αθλητισμός αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων,οι οποίοι είτε είχαν άμεση συμμετοχή σε αυτόν,μέσω της συνεχούς άθλησης,είτε ήταν απλοί θεατές ενός αγώνα.Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο,ο αθλητισμός αφορά όλους μας,και εφόσον απλά καθημερινά πράγματα οφείλουν να γίνουν ‘πράσινα’,όπως επιτάσσει η σημερινή πραγματικότητα,γιατί να μην δημιουργήσουμε έναν οικολογικό αθλητισμό?Παρακάτω λοιπόν περιγράφονται κάποια στάδια-γήπεδα τα οποία είτε έχουν μόλις κατασκευαστεί,είτε πρόκειται να κατασκευαστούν στο άμεσο μέλλον και ξεχωρίζουν για τον οικολογικό τους χαρακτήρα.

Garden Stadium:To προσφάτως αναπαλαιωμένο κινέζικο στάδιο λόγω της πρωτοποριακής του σχεδίασης ,που θυμίζει καταπράσινο κήπο,βοηθάει στη μείωση των αέριων ρύπων που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.Η οροφή του σταδίου είναι φτιαγμένη από ενα καινοτόμο σύστημα καλωδίων και υφάσματων το οποίο επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον.Η καινοτομία όμως αυτού του σταδίου δε βρίσκεται εκεί...Οι τοίχοι του περιέχουν φυτά τα οποία ανάλογα με την εποχή ανθίζουν!Συν τοις άλλοις, στο εσωτερικό των τοίχων έχουν εγκατασταθεί μεγάλες οθόνες LED,η ενέργεια των οποίων καλύπτεται πλήρως από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες!

Νationals Park:Η κατασκευή του κόστισε 611 εκατομμύρια δολάρια και η φωταγώγησή του χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον,αφού χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες.Ακριβώς κάτω από το χώρο του σταδίου είναι εγκατεστημένο ένα πρωτοποριακό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού,το οποίο είναι κατασκευασμένο από φιλτραρισμένους αμμώδεις ρύπους που προκύπτουν από τη ροή του νερού.Το μοναδικής σχεδίασης αυτό φίλτρο είναι σε θέση να διαχωρήσει το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των εξεδρών από αυτό της βροχής!

Τhe World Games Stadium:Σχεδιάστηκε από τον πασίγνωστο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Toyo Ito και το σχήμα του παραπέμπει σε φίδι.Η οροφή του δεν είναι απλώς εντυπωσιακή αλλά και οικολογική αφού καλύπτεται από solar panels.Η ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες όχι μόνο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του σταδίου,αλλά υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας η οποία εξυπηρετεί κάποιες από τις ανάγκες της περιοχής του Kaohsiung!

Incheon Stadium:Πρόκειται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επερχόμενων Ασιατικών Αγώνων του 2014 και η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί.Σύμφωνα με τους δημιουργούς του αποτελεί το πρώτο από μιας καινούργιας γενιάς γηπέδων που πρόκειται να κατασκευαστούν τις επόμενες δεκαετίες.Η πρωτοπορία του έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορεί να αλλάζει το μεγεθός του,ανάλογα με την περίσταση.Για παράδειγμα η χωρητικότητά του για τους Ασιατικόυς Αγώνες θα είναι 70.000 θέσεων,όταν το στάδιο όμως χρησιμοποιείται για άλλους ηπιότερους σκοπούς η χωρητικότητα του περιορίζεται στις 30.000 θέσεις,μετατρέποντας το στάδιο σε ένα μέγαλο πάρκο ανοικτό προς το κοινό!

Melbourne Rectangular Stadium:Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2010 και μπορεί να υποδεχθεί 30.000 θεατές.Η προσοψή του έχει σχήμα ορθογωνίου και έιναι εξοπλισμένη με ηλιακούς συλλέκτες οι οποίοι καλύπτουν κατά το ήμισυ τις ενεργειακές ανάγκες του γηπέδου.Ο θόλος του σταδίου έχει ειδικό σύστημα αποθήκευσης του βρόχινου νερού με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τις ανάγκες του σταδίου.Συν τοις άλλοις,έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο απαραίτητος εξαερισμός του γηπέδου να πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο για να μην σπαταλάται περιττή ενέργεια.

Franco Sensi:Tο νέο γήπεδο της Ρόμα βρίσκεται προς το παρόν σε μακέτα ωστόσο διεκδικεί τον τίτλο του πιο οικολογικού σταδίου στην Ευρωπη.Θα είναι κατασκευασμένο εξ΄ολοκλήρου από ηλιακούς συλλέκτες.Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό γήπεδο.Το Franco Sensi θα έχει εστιατόρια,καφετέριες,μουσεία και πάρκο τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό καθημερινά και όχι τις ημέρες των αγώνων.Τα φωτοβολτα΄ι΄κά θα είναι ένα κράμα τιτανίου και ψευδαργύρου(στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται στη αεροδιαστημική βιομηχανία και είναι πανάκριβα)με αποτέλεσμα να έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά.Τέλος,ο θόλος του σταδίου επιτρέπει το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας να εισέρχεται μέσα από αυτόν,συμβάλλοντας στη φωταγώγησή του με φυσικό τρόπο.

New Meadowlands Stadium:Άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγους μήνες και αποτελεί κοινή έδρα των New York Giants και New York Jets,οι οποίοι σε συνεργασία με τον αμερικανικό οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργήσανε ένα ιδιαιτέρως οικολογικό στάδιο.Είναι χτισμένο από 40.000 τόνους ανακυκλωμένου χάλυβα και σιδήρου,το τσιμέντο που έχει χρησιμοποιηθεί είναι οικολογίκο,ενώ οι θέσεις των θεατών είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό και σίδηρο.Για να επιβαρύνουν στο ελάχιστο το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της κατασκευής του New Meadowlands Stadium χρησιμοποιήθηκαν μόνο υβριδικά και ντιζελκίνητα οχήματα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως σε έναν τόσο δημοφιλή αλλά ταυτόχρονα και κερδοφόρο χώρο παγκοσμίως,όπως είναι αυτός του αθλητισμού,γίνονται σιγά-σιγά βήματα προς την κατασκευή οικολογικών σταδίων,παρόλο που το κόστος κατασκευής είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιο από εκείνο των σημερινών σταδίων.Βεβαίως,με μια πρόχειρη ματία βλέπουμε πως η Ευρώπη είναι αρκέτα πίσω σε αυτόν τον οικολογικό τομέα,με τις πλούσιες χώρες της Ασίας και της Αμερικής να κρατάνε τα σκήπτρα.

Άλλα φιλικά προς το περιβάλλον στάδια τα οποία δε μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε στο παρόν εδάφιο είναι τα Shanghai Stadium,London 2012 Olympic Stadium,Cowboys Stadium,2014 Winter Olympic Stadium και Tokyo Olympic Stadium