Πρόκειται για την California Academy of Sciense που βρίσκεται στο San Francisco των ΗΠΑ http://www.calacademy.org/.
Χρειάστηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια και 10 χρόνια για να κατασκευαστεί αυτό το πρωτότυπο και πρότυπο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει στο εσωτερικό του, ενυδρείο, πλανητάριο, ένα τροπικό δάσος, μία φυσική προσομοίωση του δάσους του Αμαζονίου και μερικές χιλιάδες εκθέματα από απολιθώματα εκατομμυρίων ετών έως σπάνια είδη πτηνών, φυτών και ζώων.
Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κτιρίου είναι η ζωντανή - πράσινη οροφή του. Είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο και φιλοξενεί γηγενή φυτά. Όμως η πράσινη οροφή δέν αποτελεί ένα καλλωπιστικό στοιχείο του κτιρίου αλλά ένα απολύτως λειτουργικό. Τα 18 εκατοστά χώματος, μαζί με τις ρίζες των φυτών αποτελούν ιδανική μόνωση για το κτίριο, υπολογίζετε ότι μία ζεστή μέρα η θερμοκρασία της οροφής είναι 4.5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από μία συμβατική οροφή, δροσίζοντας έτσι το εσωτερικό του κτιρίου. Παράλληλα οι ρίζες βοηθούν στο φιλτράρισμα και στη συγκράτηση του βρόχινου νερού προκειμένου να μην καταλήγει στο κόλπο του San Francisco, μολύνοντας τον.
Ειδικοί αεραγωγοί στην οροφή ανοιγοκλείνουν αυτόματα μόλις οι αισθητήρες θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίσουν αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, αφήνοντας έτσι το κτίριο να "αναπνεύσει". Όλα αυτά σε συνεργασία με τον υπερ-προτοποριακό σχεδιασμό του υπόλοιπου κτιρίου καθιστούν δυνατή την δραστική μείωση της χρήσης κλιματισμού και τεχνητού φωτισμού εξοικονομώντας πάνω απο το 75% της ενέργειας που δαπανάται σε ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους.
Γύρω από την μοναδική αυτή οροφή έχουν τοποθετηθεί πάνω απο 60000 φωτοβολταϊκά πάνελ που παράγουν 53βόλτ το καθένα. Έτσι κάθε χρόνο αποτρέπεται η απελευθέρωση 180 τόννων αερίων του θερμοκηπίου.
Άλλη μία καινοτομία του μουσείου αυτού, θα είναι το ενυδρείο του. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοραλλιογενή δεξαμενή στον κόσμο με βάθος 7,62 μέτρα και χωρητικότητα 802500 λίτρα, θα είναι το σπίτι 38000 θαλάσσιων οργανισμών. Το νερό της δεξαμενής είναι θαλασσινό και προέρχεται από το κόλπο του San Francisco. Η άντληση γίνεται 4,5 χιλιόμετρα μακριά από το μουσείο και οι αντλίες που το καθιστούν αυτό δυνατό είναι από τις πιο δυνατές στο κόσμο. Για να μπορούν οι επισκέπτες του μουσείου να έχουν οπτική επαφή με όλη τη δεξαμενή κατασκευάστηκε ένα μοναδικό "τοίχος" από διαφανές ακρυλικό τζάμι, πάχους ο,5 μέτρου, που μπορεί να αντέχει την τεράστια πίεση του νερού της δεξαμενής που είναι 180 κιλά/τ.ε.
Τέλος η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με πάνω από 30000 δέντρα και φοιτά, εναρμονίζει πλήρως το τεράστιο μουσείο με το πάρκο Golden Gate, μέσα στο οποίο βρίσκεται, μειώνοντας κατά πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μουσείου.
No comments:
Post a Comment