Monday, 9 May 2011

Άνεση και...οικολογία!

Τα ξενοδοχεία πλέον καλούνται να προσφέρουν περισσότερα για τους πελάτες τους από μια ξεκούραστη και άνετη διανυκτέρευση. Μερικές ιδιότητες, όπως αυτές εμφανίζονται παρακάτω στον κατάλογο πράσινων ξενοδοχείων, ηγούνται της οικολογικής ιδεολογίας για τα παλαιά,νέα ξενοδοχεία και θέρετρα όλων των μεγεθών.

Orchard Hotel Garden, San Francisco
Από μέσα προς τα έξω, αυτή η ιδιοκτησία αγκαλιάζει το περιβάλλον του και συμβάλλει στην εδραίωση της οικολογικής συνείδησης στην ​​πόλη της Καλιφόρνιας. Τα υλικά κατασκευής περιλαμβάνουν τέφρα και ξύλο -πιστοποιημένα από το Forest Stewardship Council. Οι κουρτίνες, οι ταπετσαρίες, τα λευκά είδη και οι κουρτίνες του ντους κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ενώ κάθε δωμάτιο είναι εφοδιασμένο με κάδο ανακύκλωσης.


Ξενοδοχείο Sheraton Seattle
Ο αντίκτυπος των πράσινων προσπαθειών είναι εμφανής στο Sheraton Seattle Hotel, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στο διαγωνισμό του American Hotel&Lodging Association(2009). Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού απέδωσαν έχοντας εξασφαλίσει το Sheraton πάνω από 4.800 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.Επιπλέον ανακυκλώνει 12 τόνους υλικού κάθε μήνα.


Proximity Hotel, Greensboro, North Carolina
Ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή εγκατάσταση που έλαβε την πιστοποίηση LEED Platinum (Leadership in Energy & Environmental Design) από το Green Building Council των ΗΠΑ. Μερικά από τα εντυπωσιακά βιώσιμα χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνουν 100 ηλιακά πάνελ οροφής και ασανσέρ που παράγει ηλεκτρισμό καθώς κινείται.Το θέρετρο χρησιμοποιεί 39% λιγότερη ενέργεια και το 34% λιγότερο νερό από παρόμοια ξενοδοχεία. Πολλά από τα οικοδομικά υλικά και έπιπλα του ξενοδοχείου προέρχονται από τοπικές διασωθείσες καρυδιές.


Doubletree Portland Hotel, Portland, Oregon
Το 2004, έγινε η πρώτη ιδιοκτησία του Όρεγκον που λαμβάνει πράσινη σφραγίδα πιστοποίησης, και από τότε το Doubletree Hotel Πόρτλαντ έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο την οικολογική της προσπά
θεια. Όλα τα υδραυλικά (ντους,βρύσες και τουαλέτες)λειτουργούν με χαμηλή ροή και ο θερμοστάτης σβήνει όταν οι επισκέπτες εισέρχονται τα δωμάτιά τους. Συνολικά, ο όγκος των αποβλήτων στο ξενοδοχείο έχει μειωθεί κατά 65% και η κατανάλωση ενέργειας κατά 32%.
Omni Mount Washington Resort, Woods Bretton
Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο γραφικό εθνικό δρυμό White Mountain, το Omni Mount Washington Resort προμηθεύεται αποκλειστικά οργανικά προϊόντα, από πιστοποιημένα προϊόντα καθαρισμού έως βοτανικά είδη περιποίησης spa. Ακόμα, το θέρετρο είναι μέλος του συνδέσμου National Ski Area Association's Sustainable Slopes .

Sleeping Lady Mountain Retreat, Leavenworth, Washington

Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε με έμφαση στην βιωσιμότητα. Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας διέσωσαν τα κτήρια από τα στρατόπεδα που λειτουργούσαν προηγουμένως στην περιοχή. Τα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό, ο φωτισμός που ελέγχεται από αισθητήρες κίνησης και υπέρυθρου είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του.Συν τοις άλλοις, η πλειοψηφία των τροφίμων του, καλλιεργείται στο βιολογικό κήπο του και στη συνέχεια κομποστοποιείται για να γίνει λίπασμα.(διαδικασία στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση http://projectecofuture.blogspot.com/2010/11/blog-post.html)

The Ambrose, Santa Monica, California
Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο της χώρας που έχει λαβει πιστοποίηση LEED Silver από το Green Building Council των ΗΠΑ. Το νέο ξενοδοχείο μπορεί να υπερηφανεύεται για τις χαμηλής ροής τουαλέτες, την δυνατότηα ανακύκλωσης στα δωμάτια, τους χαμηλής κατανάλωσης λαμπτηρες φθορισμού και για τα μη τοξικά βιοδιασπώμενα προϊόντα καθαρισμού. Σχετικά με τη μεταφορά υπάρχουν τα πάντα, από χώρο για αποθήκευση ποδηλάτων, ειδικές θέσεις στάθμευσης για εναλλακτικά οχήματα, καθώς και υπηρεσία ταξί που κινούνται αποκλειστικά με βιοντίζελ.

Είναι αντιληπτό ότι γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει (και άλλο) το περιβάλλον. Κινητοποιούμενοι από τα παραπάνω θέρετρα,στο μέλλον η φιλοξενία δεν θα θυμίζει τίποτα από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα!

No comments:

Post a Comment