Monday 1 November 2010

Όλα γύρω απο την κομποστοποίηση






Τα γενικά






Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διεργασία μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων σε λίπασμα. Είναι κάτι που η φύση κάνει συνέχεια ακόμα και αν εμείς δέν βλέπουμε την ίδια τη διαδικασία αλλά μόνο τα αποτελέσματά της. Κάθε φορά που ένα οργανικό συστατικό αποβάλλεται αρχίζει η αποσύνθεσή του από ειδικούς μικροοργανισμούς ''ένζυμα'' και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα λίπασμα (Το γνωστό σε όλους μας χώμα....ναι αυτό που πατάμε... δεν είναι τιποτ' άλλο παρά το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας μετά από πάρα πολύ καιρό).



Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει όμως οπουδήποτε ακόμα και μέσα στο σπίτι μας και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και προυποθέσεις να μας δώσει ένα άριστης ποιότητας λίπασμα.
Πιό αναλυτικά
Η ιδέα της κομποστοποίησης προκειμένου να πάρουμε λίπασμα είναι πολύ απλή, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου οι μικροοργανισμοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα για να συλλέξουμε το λίπασμα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε μία σημαντική διάκριση. Η κομποστοποίηση δέν χρειάζεται ούτε κάδους κομποστοποίησης, ούτε την πρόσθεση μικροοργανισμών δεν χρειάζεται καν εμάς!!!!. Είναι μια διαδικασία που ότι και να κάνουμε θα γίνει. Γι αυτό κιόλας το λόγο το καλύτερο κομπόστ που μπορούμε να πάρουμε είναι αν σε ένα σημείο του χωραφιού μας αρχίσουμε να πετάμε τα οργανικά υπολείμματα και τελείως φυσικά αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.


Επειδή όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι σπίτια με τεράστιους κήπους για να κάνουμε τέτοιου είδους διεργασία, υπάρχουν οι κάδοι κομποστοποίησης.



Κάδοι κομποστοποίσης




Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κομποστοποιητών και η κατηγοροποίσή τους δεν είναι εύκολη. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μπορούν να χωριστούν ανάλογα με το χώρο στον οποίο σχεδιάστηκαν να βρίσκονται και ανάλογα με το τί μπορούμε να ρίξουμε στους κάδους.



Έτσι έχουμε κάδους εσωτερικού, εξωτερικού χώρου, κάδους για ρίψη φρέσκων και ωμών οργανικών υλικών ή επεξεργασμένων



Οι κάδοι εσωτερικού χώρου είναι μικρού μεγέθους μηχανές(μοιάζουν εξωτερικά με αρτοπαρασκευαστές), συνήθως ηλεκτρικοί όπου μέσα σε αυτούς μπορούμε να πετάμε τα υπολείμματα των τροφών και μικρά φύλλα ή κλαδάκια. Οι εξωτερικού χώρου κάδοι είναι σαφώς μεγαλύτερου μεγέθους(το οποίο ποικίλει), κατασκευασμένοι συνήθως απο πλαστικό, βαμμένα σε σκούρα χρώματα και διαθέτουν αεραγωγούς στα πλαϊνά τους τοιχώματα.

Τι ρίχνουμε;
Ανάλογα με το είδος του κάδου όπως είπαμε μπορούμε να ρίξουμε τροφές μαγειρεμένες και μη, χορτάρια, φύλλα, κλαδιά ακόμα και ζωικές ακαθαρσίες πχ από το κατοικίδιό μας. Επίσης ρίχνουμε καφέ, τσάι, τρίχες, οστά, φλούδες, σκόνη, πριονίδια, στάχτη και πολλά ακόμα...

Δέν ρίχνουμε
Λάδια, πλαστικά, άρρωστα φυτά, χημικά και οτιδήποτε περιέχει μέταλλα

Πλεονεκτήματα









  • Ανάλογα με τις συνθήκες, τον κάδο που έχουμε, την εποχή και το μέρος που βρίσκετε ο κάδος μπορούμε να έχουμε μέσα σε 3 βδομάδες έως 6 μήνες τέλειο λίπασμα για τα φυτά μας σε υγρή ή στερεά μορφή. Ένα λίπασμα που σε αντίθεση με τα χημικά είναι 100% ακίνδυνο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε.
  • Μείωση έως και 85% των οικιακών αποβλήτων που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και πηγαίνουν στους πράσινους κάδους.
  • Αύξηση της ζωής των ΧΥΤΑ κατά 1ο χρόνια.
  • Οικονομικό όφελος από την συνεχή ύπαρξη λιπάσματος διαθέσιμου για τον κήπο μας.
  • Ο κήπος γίνετε τελείως ακίνδυνος για τα παιδιά και τα κατοικίδια μας για να παίξουν, χωρίς το φόβο των τοξικών και πολύ επικίνδυνων για την υγεία χημικών λιπασμάτων.
Σαν πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε να βάλουμε πάρα πολλά πράγματα πέρα από τη φαντασία μας όπως η μείωση κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνων, παγκοσμίως, από τη σημαντικά μικρότερη χρήση απορριμματοφόρων Αλλά ας επικεντρωθούμε στο πλεονέκτημα ότι κάνοντας κομποστοποίση εναρμονιζόμαστε λίγο περισσότερο με το κύκλο της φύσης και έτσι τη βοηθάμε να παραμείνει υγιής.

2 comments:

  1. Μαριλένα4 November 2010 at 12:56

    Εκπληκτική η νέα εμφάνιση! Δεν έχω λόγια! Μπράβο στους δημιουργούς για την αισθητική τους! Και όπως πάντα τα πιο ψαγμένα θέματα. Το μόνο που μένει είναι να διαφημιστεί περισσότερο η σελίδα στο κοινό.

    ReplyDelete
  2. fxaristoume gia ta para polu kala logia!8a sunexisoume me akomh megalutero zhlo :D.perimenoume idees panw s oikologika 8emata!

    ReplyDelete