Tuesday 9 November 2010

Οι καλλιέργειες του μέλλοντος σήμερα


Πόσες φορές έχετε δεί σε σουπερμάρκετ την πινακίδα: ''Φρέσκα λαχανικά'' και έχετε αναρωτηθεί αμέσως πόσο φρέσκα είναι??
Λοιπόν στη μακρινή Σεούλ, σε ένα πρότυπο σουπερμάρκετ τα μαρούλια καλλιεργούνται μέσα στα ράφια και εσείς απλά τα ξεριζώνεται και τα παίρνετε Αυτό θα πει ΦΡΕΣΚΟ. Δείτε το σχετικό πολύ ενδιαφέρον βίντεο του CNN : http://edition.cnn.com/CNNI/Programs/eco.solutions/?iref=allsearch

Στη πραγματικότητα η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιείται σε αυτό το σουπερμάρκετ δεν είναι τίποτα άλλο παρά από τη μέθοδο των υδροπονικών καλλιεργειών.

HYDROPONICS
Είναι μία μέθοδος καλλιέργειας φυτών χωρίς τη χρήση χώματος. Πέρα από την κοινή πεποίθηση ότι τα φυτά πρέπει να έχουν χώμα για να αναπτυχθούν, το μόνο που παρέχει το χώμα είναι μία δεξαμενή θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούν τα φυτά για την ανάπτυξή τους. Το χώμα αυτό καθεαυτό είναι άχρηστο. Έτσι λοιπόν κατά τη μέθοδο της υδροπονικής οι ρίζες των φυτών είναι βουτηγμένες μέσα σε ένα διάλυμα το οποίο περιέχει τα απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών στοιχεία. Το διάλυμα αυτό πρέπει να ελέγχετε συνεχώς ώστε να είναι πάντα θρεπτικό και κατάλληλα οξειδωμένο, για αυτό το λόγο η τεχνική αυτή της καλλιέργειας φυτών εμπεριέχει πολύ το παράγοντα της αυτοματοποίησης

Πλεονεκτήματα
  • Αφού δέν χρειάζεται πια χώμα η παραγωγή των φυτών μπορεί να γίνεται εντός των κτιρίων με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων.

  • Η μέθοδος μπορεί να αυτοματοποιηθεί πλήρως, χωρίς την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού.

  • Χάρη στη δυνατότητα που μας δίνει η μέθοδος στην ανάπτυξη φυτών σε κλειστούς χώρους όπου ελέγχεται πλήρως το περιβάλλον, αποφεύγουμε τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών των φυτών και την καταστροφή καλλιεργειών

  • Μαζική παραγωγή κυρίως λαχανικών και μικρών φυτών σε επίπεδα ελαχιστοποιώντας τον απαιτούμενο χώρο, όπως στη φώτο.

  • Στο μέλλον με την εξέλιξη της τεχνολογίας και χάρη στον χαρακτήρα της μαζικής παραγωγής που μας προσφέρει η μέθοδος, τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι κατά πολύ φτηνότερα από τα αντίστοιχα των συμβατικών καλλιεργειών




Μειονεκτήματα

Προς το παρόν οι μέθοδος παρουσιάζει κάποια προβλήματα όπως :

  • Τα προϊόντα που παράγονται με αυτή τη μέθοδο παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης σαλμονέλας από ότι τα αντίστοιχα που έχουν παραχθεί με συμβατική μέθοδο.

  • Υψηλό κόστος καθώς δεν υπάρχει μαζική παραγωγή και τα συστήματα αυτόματου ελέγχου και ανανέωσης του θρεπτικού διαλύματος είναι αρκετά ακριβά.

Παρά όμως τα προβλήματα αυτά η πλειοψηφία των επιστημόνων βλέπει τη μέθοδο αυτή ως το μοναδικό τρόπο καλλιέργειας φαγητού στο μέλλον, προκειμένου να καλύπτονται οι παγκόσμιες ανάγκες. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι λόγο της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της σταδιακής αύξησης της στάθμης της θάλασσας προβλέπετε ότι σε 150 χρόνια δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος πάνω στη Γη για να συντηρεί της απαιτούμενες καλλιέργειες. Ίσως λοιπόν οι καλλιέργειες μέσα σε ουρανοξύστες σε μερικές δεκαετίες να μην είναι επιστημονική φαντασία αλλά απτή πραγματικότητα










No comments:

Post a Comment