Saturday 6 November 2010

Η ανάπτυξη των πράσινων νησιών.


Το δρόμο προς τη μετατροπή της Κρήτης στο πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου άνοιξε η πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σύμφωνα με την οποία αδειοδοτείται ένα από τα μεγαλύτερα projects στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Το έργο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί,συνολικής ισχύος 1.000 ΜW και ταυτόχρονα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω υποβρυχίου καλωδίου.Ο βασικότερος λόγος είναι ότι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αδυνατεί να καλύψει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες με τις πεπαλαιομένες μονάδες μαζούτ και ντίζελ,με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται συχνές διακοπές ρεύματος,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας ζήλεψαν οπώς οι ίδιοι ανέφεραν από το οικολογικό νησί Σαμσό της Δανίας(θα αναφερθούμε σε αυτό στη συνέχεια του θέματος),και έχουν ως πόθο τη μετατροπή της Κρήτης στο οικολογικότερο νησί του κόσμου!Σε αυτό βοηθάει τόσο το γεωγραφικό ανάγλυφο όσο και η ηλιοφάνεια της Κρήτης που την καθιστούν ιδανικό τόπο για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Οι πρώτες εφαρμογές με αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.Σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένες στην Κρήτη ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 150 MW,οι οποίες καλύπτουν το 15% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στο νησί.Να σημειωθεί ότι το ετήσιο όφελος για τη ΔΕΗ θα αγγίξει τα 250 εκατομμύρια εύρω,αφού θα απαλλαγεί από το σημερινό υψηλό κόστος παραγωγής,αλλά και από την πληρωμή προστίμων λόγω υψηλών εκπομπών CO2.Συν τοις άλλοις,η περιβαλλοντική αυτή προβολή της Κρήτης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.Το νησί θα προσελκύσει όλο και περισσότερους τουρίστες,νέες θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν,εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης,ενώ ακόμη οι Κρητικοί στων οποίων τις περιοχές θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες θα έχουν και απευθείας μέρισμα στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν στη ΔΕΗ,όπως προβλέπεται από το νέο νόμο ΑΠΕ.Βλέπουμε λοιπόν πως ένα άκρως οικολογικό έργο σε μια περιοχή,επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στους κατοίκους της περιοχής αυτής.

Από τα παραπάνω προκύπτει όμως ένα ερώτημα...Μπορούμε οποιοδήποτε νησί να το μετατρέψουμε σε έναν οικολογικό παράδεισο;

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να δοθεί με ακρίβεια.Περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες δεν προκρίνουν ούτε αποκλείουν κανένα νησί.Σημειώνουν ωστόσο ότι περισσότερους πόντους για να γίνουν πράσινα νήσια κερδίζουν κυρίως αυτά που διαθέτουν γεωθερμικά πεδία,δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες στο υπέδαφος.Και αυτό διότι μπορούν να μετατρέψουν τη γεωθερμική ενέργεια σε ηλεκτρική.Όσον αφορά τη χώρα μας εκτός από την Κρήτη υπάρχουν και άλλα νησιά τα οποία ευνοούν την πράσινη ανάπτυξη.Αυτά είναι η Λέσβος,η οποία είναι πλούσια σε γεωθερμικά πεδία στο υπέδαφός της,η Νίσυρος,όπου ήδη υπάρχει σχέδιο πράσινης ανάπτυξης στα σκαριά και βεβαίως η Μήλος,η οποία είναι στο μέγεθος ίδια με το νησί Σάμσο και διαθέτει ένα σπάνιο γεωθερμικό θησαυρό.Εκτιμάται ότι από τα γεωθερμικά πεδία θερμοκρασιών άνω των 150 C θα μπορούσε να μπορούσε να προμηθεύεται ηλεκτροπαραγωγή άνω των 120 ΜW.Μάλιστα η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες πολύ περισσοτέρων νησίων,ίσως όλων των Κυκλάδων!Ωστόσο τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν οι τοπικοί φορείς αποτελούν τροχοπέδη σε μια τέτοιου είδους πράσινη ανάπτυξη,με τη δικαιολογία ότι η παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας είναι είναι επικίνδυνη...Ωστόσο,τα τελευταία χρόνια στο νησί έχουν πραγματοποιηθεί διάφορα έργα πράσινης ανάπτυξης,όπως η δημιουργία μονάδα αφαλάτωσης με χρήση της αιολικής ενέργειας,καθώς και η ύπαρξη αιολικού πάρκου,μέσω του οποίου λειτουργεί η μονάδα αυτή.

Νησί Σάμσο:Αποτελεί ίσως τον ορισμό του οικολογικού παράδεισου.Πρόκειται για ένα δανέζικο νησί,140 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 4.200 μόνιμους κατοίκους.To 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια και το 75%σε θερμότητα(το 2013 προβλέπεται το ποσοστό να έχει φθάσει το 100%) προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Η εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας έγινε με βάση τέσσερις άξονες:
  1. Παραγωγή πράσινης ενέργειας για θέρμανση των δημοσίων κτιρίων με τη χρήση βιομάζας.
  2. Θέρμανση των κατοίκων συνδυαστικά με ενέργεια από βιομάζα,ηλιακή και αιολική ενέργεια.
  3. Τοποθέτηση στο νησί,αλλά και στη θάλασσα,αεριοτουρμπίνων.
  4. Σταδιακή μεταστροφής της τεχνολογίας μέσων μεταφοράς από την κίνηση με βάση το πετρέλαιο και τη βενζίνη,στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ή καύσιμα από βιομάζα.
Έτσι εγκαταστάθηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής βιομάζας με το όνομα 'αλυσίδα από μαργαρητάρια΄,από τα οργανικά απόβλητα των ζώων και των κατοίκων του νησιού,αλλά και από οποιοδήποτε ανόργανο απόρριμα.Επίσης,θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας από το άχυρο που μένει ως παραπρο΄ι΄όν σε δύο εργοστάσια που λειτουργούν σε γειτονικά νησιά.Ωφείλουμε να επισημάνουμε δύο εντυπωσιακά στοιχεία:
Πρώτον,η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το εγχείρημα,είχε ως αποτέλεσμα,τη μείωση κατά 20% στην κατανάλωση της συνολικής ενέργειας!
Δεύτερον,η τουριστική κίνηση στο συγκεκριμένο νησί αυξήθηκε 36% την τελευταία δεκαετία!

Το Σάμσο όμως δεν είναι το μοναδικό πράσινο νησί της Δανίας.Τα νησάκια Λόλαντ και Φόλστερ καλύπτουν το 75% της θερμικής τους ενέργειας και το 100% της ηλεκτρικής από ΑΠΕ.Πράσινο είναι και το νησί Πέλβορμ στα βόρεια της Γερμανίας,όπως και το νησάκι Ράθλιν στη Β.Ιρλανδία.

Από τα παραπάνω παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερα νησία ανά τον κόσμο αποκτούν οικολογικό προσανατολισμό.Τα παράπλευρα οφέλη είναι πολλά.Μένει να δούμε αν η χώρα μας η οποία διαθέτει αμέτρητα νησιά θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης οικολογικών νησιών.


7 comments:

  1. Ακόμα ένα αναπάντεχο πράσινο θέμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι πότε και που εξαντλούνται τα όρια της οικολογικής έμπνευσης!Μακάρι σύντομα τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη με άμεσο αντίκρυσμα στην καθημερινότητα μας.

    Υ.Γ.Με τον αέρα ανανέωσης που αντικατοπτρίζεται τόσο στην βελτιωμένη επιστημονική εμφάνιση όσο και στην επάνδρωση της dream team με ένα ακόμη μέλος,η συνέχεια του blog θα είναι απρόβλεπτα ενδιαφέρουσα!

    Keep up the good job!!

    Α.Κα.

    ReplyDelete
  2. fxaristoume gia ta polu kala logia

    ReplyDelete
  3. Μαριλένα8 November 2010 at 12:52

    Συγχαρητήρια για τους 1000 επισκέπτες και εύχομαι σύντομα στους 2000 (ήδη 1204)!

    ReplyDelete
  4. bravo paidia pou asxoli8ikate me kati tetoio!einai polu wraio!

    ReplyDelete
  5. sas efxaristoume gia allh mia fora gia ta polu kala sas logia!

    ReplyDelete
  6. ΔΙ@ΦΑΝΕΙΑ ΔΙ@ΥΓΕΙΑ
    ΠΡΑΣΙΝΩΝ


    Κέντρο Αθήνας "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

    ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


    Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

    "{Παρεδόθη}" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

    Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κυβ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμου με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε χαρακτηρισμένη από την Νομοθεσία .... δασική έκταση.!!!

    Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής και ΜΗ αναμόχλευση διάστρωση υγειούς χώματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη (και οχι μόνο) !
    { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }.....,
    H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά και τα εκτεταμένα ιχνη οικοδομικών κατασκευών σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου, τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και "πνίγει" την διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΒιοκλιματική - ΑντιΟικολογική.!!!!!!!!!

    Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα της "τσιμεντένιας μάντρας" πλησίον του μνημείου της Αθηνάς των κων Μπέη - Γεννηματά.....και ότι: το Εργον

    της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

    συνεχ.................

    ReplyDelete
  7. ΕΣΑΕΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ". !!!!!!!!!
    σχετ.άρθρο δελτίου μηχανικών ΤΕΕ 2604/18/10/10

    Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το πολύπαθο Πεδίον του Αρεως.

    Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα δηλωθέντα και επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;;..... Δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων-στάσιμων υδάτων, "τα ύδατα της ΕΥΔΑΠ και ουχι των γεωτρήσεων να οδεύουν στο αποχετευτικό δίκτυο των φρεατίων και στον Σαρωνικό" !! και ενα μέρος των ήδη τσιμεντοστρωμένων περιφερειακών δρόμων να περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
    Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!!!!!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

    Και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο ως εμφαίνεται και απο στοιχεία, κονδύλια απορροφώνται για αναπλάσεις, οι αναπλάθοντες καταλαμβάνουν καλύτερες κυβερνητικές θέσεις π.χ ( η πρώην Υπερνομάρχης Μπέη αναβαθμίστηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπ.Τουρισμού, ο δε πρώην δασάρχης Αμοργιανιώτης του Π.Α κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα Δασών στό ΥΠΕΚΑ).

    Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


    Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
    ..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

    Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

    ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://polmarkarch.wordpress.com
    www.asda.gr/elxoroi
    http://expaganus.wordpress.com

    οι κάτοικοι θαμώνες

    ReplyDelete