Tuesday 16 November 2010

Δομινικανή Δημοκρατία: Επίγειος Παράδεισος ή Οχι ?



Η Δομινικανή Δημοκρατία αποτελεί εδώ και περίπου 40 χρόνια έναν περιζήτητο τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, το κλίμα της και σε έναν πολύ ιδιαίτερο κάτοικο της, τον κοραλλιογενή ύφαλο!!! Βρίσκεται στο νησί Υσπανιόλα μέσα στο αρχιπέλαγος ΄Great Antilles΄ της Καραϊβικής έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 25 C και πανέμορφες κάτασπρες παραλίες.


Η Πορεία

Η φτωχή αυτή χώρα αποφάσισε να στηρίξει όλη της την οικονομία στον τουρισμό, 1 στις 7 θέσεις εργασίας έχουν άμεση σχέση με τουριστικά επαγγέλματα, με περίπου 3 δις δολάρια ετήσια κέρδη για τη χώρα. Όμως η τρομερή κακοδιαχείριση της κυβέρνησης κυρίως απο το 1990 και μετά, επέτρεψε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να κατασκευάσουν τουριστικά θέρετρα που αγνοούσαν εντελώς την προστασία του περιβάλλοντος και δεν διέθεταν ούτε καν μονάδες διαχείρισης λυμάτων.


Το αποτέλεσμα


Είναι να γεμίσουν οι μη ιδιωτικές παραλίες με σκουπίδια και απόβλητα κάθε λογής. Τα οποία όμως είχαν και έχουν, δραματική επίπτωση στους κοραλλιογενείς ύφαλους οι οποίοι σημείωσαν μία μείωση στην έκτασή τους της τάξης του 3% μέσα σε μόλις 10 χρόνια. Σάν συνέπεια ο τουρισμός απο το 2003 και μετά μειώθηκε κατά 30% δημιουργώντας στη χώρα σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, αφήνοντας ανέργους το 27% του εργατικού δυναμικού.

Οι Οικολογικές Ευκαιρίες


Τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει στη χώρα αρκετές εταιρίες διαχείρισης λυμάτων και ανακύκλωσης. Οι μέν πρώτες βοηθώντας τις τουριστικές εγκαταστάσεις να γίνουν πιο οικολογικές και οι δέ, μαζεύοντας και ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια που υπάρχουν ήδη στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το video του CNN για μία μικρή τέτοια εταιρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το ίδιο το κράτος που προσπαθεί να βοηθήσει. http://edition.cnn.com/video/#/video/international/2010/10/17/montero.d.rep.trash.cnn. (ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ????).

Και εάν είστε άνθρωποι των αριθμών τότε δείτε τα εξής : σύμφωνα με έρευνα του US State Department, η χώρα έχει ετήσια κέρδη της τάξης του 0,5 δίς απο την δραστηριοποίηση των εν λόγο εταιριών. Επίσης ο τουρισμός των κοραλλιών (τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για να δουν του κοραλλιογενείς ύφαλους) αποφέρει ετήσια κέρδη περίπου 600 εκ. δολαρίων

Το Μέλλον

Της χώρας αποδεικνύετε μάλλον φωτεινό αφού από το 2008 και μετά η χώρα και κυρίως η κυβέρνησή της άλλαξε πορεία και ενστερνίστηκε την πράσινη ανάπτυξη, όλο και πιο πολλές μορφές οικοτουρισμού εμφανίζονται στο νησί και η οικονομία της παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά από 10 περίπου χρόνια άνοδο

Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το θέμα των πράσινων νησιών που έχει γραφτεί στο Blog μας.

Περαιτέρω πληροφορίες για το άρθρο θα βρείτε:



2 comments:

  1. Δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα αλλά αφού αναφέρατε τους κοραλλιογενείς υφάλους, υπάρχουν δυστυχώς πολλά θέματα οικολογικής εκμετάλλευσης σχετικά με τα κοράλλια (π.χ. coral bleaching και fish bombing, http://www.youtube.com/watch?v=60jof35WuAo και http://www.youtube.com/watch?v=XYKLHCyBgIk αντίστοιχα), πράγμα πολύ επίζημιο αν αναλογιστούμε το μεγάλο ποσοστό οξυγόνου που εκλύεται από θαλάσσιους οργανισμούς κτλ.

    ReplyDelete
  2. Polu swsth h paratirish sou marilena. To thema ths ekmetaleushs twn koralliogenwn ufalwn einai polu sumantiko kai tha to baloume se kapoio apo ta epomena themata

    ReplyDelete