Friday 30 April 2010

Οι Υπερυπολογιστές της NASA γίνονται πιο οικολογικοί


Η προσπάθεια να προβλέψουμε το μέλλον ήταν πάντα ένα μεγάλο ζήτημα για την ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια περιορίζεται στην πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη μας. Βέβαια τη θέση της Πυθίας έχουν καταλάβει σούπερ υπολογιστές, και συγκεκριμένα οι NAS (NASA Advanced Supercomputers). Σε αντίθεση βέβαια με την Πυθία, τα μοντέλα για την πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος έχουν στηριχτεί σε πολυάριθμες, μακροχρόνιες και πολυδάπανες έρευνες που έγιναν και γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Διάφορα μαθηματικά μοντέλα προσπαθούν να συμπεριλάβουν τις, κυριολεκτικά, τρισεκατομμύρια παραμέτρους που παίζουν ρόλο στην αλλαγή του κλίματος και με τη βοήθεια Υπερυπολογιστών να μας δώσουν μια έγκαιρη πρόβλεψη για το πως θα είναι το κλίμα του πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια-αιώνες. Για να ''νιώσουμε'' λίγο τι τραβάνε οι έρμοι αυτοί υπολογιστές!!!! ας σκεφτούμε ότι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει το κλίμα είναι τα ωκεάνια ρεύματα, που με τη σειρά τους επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, την αλατότητα, τη δράση και την ύπαρξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ένα σωρό άλλα πράγματα......!!ααα και βέβαια όλα αυτά αλληλοεπηρεάζονται κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα..πολύ δουλειά ρίχνουν αυτοί οι υπολογιστές.
Είναι λοιπόν απολύτως λογικό ότι οι τεράστιοι αυτοί υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος και των ωκεάνιων ρευμάτων που τον επηρεάζουν, θα χρησιμοποιούν αρκετό ρεύμα. Πόσο για την ακρίβεια...?? Περίπου 2.09 megawatts. Το πρόγραμμα λοιπόν ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase II ) είναι αρκετά ενεργοβόρο, βέβαια θα μου πείτε, και με το δίκιο σας,... αν είναι να μάθουμε πως θα είναι το κλίμα στο μέλλον ας είναι....Παρόλαυτά επειδή αν δεν μειώσουμε, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, την κατανάλωση ενέργειας ξέρουμε πάνω κάτω πως θα καταντήσει το κλίμα, η NASA σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2010 να κάνει τους NAS (NASA Advanced Supercomputers) τους πιο ενεργειακά οικονομικούς σούπερ υπολογιστές, μέσα από καινούργιους αλγορίθμους και hardware .



!!!!!!Σημείωση: Αν και όταν η τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών αρχίσει να εφαρμόζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορεί να κάνει όσες πράξεις μπορούν να κάνουν όλοι οι NAS μαζί, χρησιμοποιώντας λίγο παραπάνω ρεύμα από όσο χρησιμοποιεί ένας συμβατικός υπολογιστής.


No comments:

Post a Comment