Αθώα -από-σχέδιο: Μπορούν τα φάρμακα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον;
Έχει υπάρξει έντονος προβληματισμός πρόσφατα σχετικά με την τύχη των φαρμάκων όταν αποβάλλονται πια απ’ τον οργανισμό μας και να καταλήγουν σε αγωγούς και τις υπονόμους. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα φαρμακευτικά απόβλητα που «επιβιώνουν» του φυσιολογικού μεταβολισμού και συσσωρεύονται στο περιβάλλον ελλοχεύοντας ενδεχόμενους κινδύνους. Μήπως όμως τα φάρμακα σχεδιάστηκαν για να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον κατά πρώτο λόγο;
Επιστήμονες που καταπιάνονται με τη δημιουργία πιο πράσινων φαρμάκων υποστηρίζουν οτι, «δεν υπάρχει ακόμα μια οικοτοξικότητα ισοδύναμη με τον κανόνα Lipinski των πέντε» το κακόφημο σύνολο παραμέτρων για να προβλέψει τη διατήρηση βιοδιαθεσιμότητα μιας ένωσης –δια του στόματος χορήγηση. Ακόμα, οι επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη βιομηχανία παρείχαν μερικές οδηγίες προσεγγίζοντας το πλάνο για πράσινα φάρμακα στην ιατρική χημεία,οι οποίες δίδονται παρακάτω:
- Η προσθήκη των δεσμών εστέρα μπορεί να βοηθήσει με τη βιοδιασπασιμότητα
- Αποφύγετε τους τεσσάρων καταστάσεων άνθρακες(που ένας άνθρακας συνδέεται με άλλους 4) επειδή εμποδίζουν τη βιοδιασπασιμότητα από τους μικροοργανισμούς.
- Εξαλείφοντας τα αλόγονα (φθόριο,χλώριο,βρώμιο,ιώδιο)-ένοχοποιημένα για να καταστήσουν ένα φάρμακο περιβαλλοντικά επίμονο.
- Το μέγεθος μετράει καθότι τα βακτήρια δεν είναι σε θέση να διασπούν υπερβολικά μεγάλα μόρια
- Απαλλαγή από πιθανές μη φιλικές παρεμποδιστικές ομάδες που δεν εμπλέκονται με τη δραστικότητα ενός φαρμάκου.
- Αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, έτσι ώστε οι ασθενείς να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκου και συνακόλουθα να ελαττώνεται το ποσό που καταλήγει στο περιβάλλον
- ασκώντας περισσότερο έλεγχο στο ποτε και με ποιο τρόπο υφίσταται ένα φάρμακο διάσπαση
Αρκετές επιχειρήσεις ακολουθούν προγράμματα με γνώμονα την παραγωγή «οικολογικών» φαρμάκων αν και υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή του. Παρόλο που η γενική στάση είναι θετική, σίγουρα ο πράσινος προσανατολισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις βιομηχανίες που θυσιάζουν την οικολογική συμβατότητα για το κέρδος.
Nα σημειώσουμε πως η χρήση οικολογικών φαρμάκων είναι ευρεώς διαδεδομένη στη γεωργία,όπου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φάρμακα τα οποία δεν είναι μόνο αποτελεσματικά,αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον!
To menu του blog είναι διεθνές και αποδείξη οτι ο homo universalismos του ΕΜΠ δεν έχει όρια..
ReplyDeleteKeep up the good work! Keep low the carbon emissions!
einai polu efxaristo na lamvaneis 8etika sxolia apo enan an8rwpo ths episthmhs!!ΥΕS WE CAN!!!
ReplyDeletemeta apo auto to thema pragmatika diapistwnw oti sta "oikologika xwrafia" den uparxoun sunora..!elpizw h synexeia na einai eksisou dynamikh!
ReplyDeleteA.E.
H sunexeia anamenetai eksisou dunamikh, kathws to pedio ths oikologias dn exei oria. Ta kala sas logia mas dinoun thn elpida oti uparxoun anthrwpoi pou tous endiaferei to thema.
ReplyDelete