Sunday 10 October 2010

Ο σωστός οικολόγος τρώει όλο το φαί του

Έχουμε μάθει ότι το να πετάς φαγητό είναι αμαρτία...αλλά γιατί???
Ίσως γιατί το να πετάς φαΐ είναι ο πιο αντιοικολογικός τρόπος να ζεις..


Το πεταμένο τυρί, υπολείμματα ψωμιού, τρόφιμα και οι συσκευασίες τους είναι πεταμένη ενέργεια. Στον '' λεγόμενο'' αναπτυγμένο κόσμο το 1/4 των τροφίμων καταλήγει στον κάδο απορριμάτων, το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύονται ετησίως λόγω της σπατάλης αυτής 1,4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Αν αναρωτιέστε πως γίνετε αυτό ...απλά.. το κομμάτι του ψωμιού που θα πετάξετε αντιστοιχεί σε ένα τμήμα της πλαστικής σακούλας που το προστάτεψε για να πάει σπίτι σας. Το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε από τον φούρναρη για να κατασκευάσει αυτό που πετάξατε, έπιανε χώρο στο φορτηγό που το μετέφερε στο μαγαζί του(το οποίο φορτηγό καίει πετρέλαιο) . Το αλεύρι παράχθηκε από σιτάρι που φύτρωσε σε ένα χωράφι, όμως για να φυτρώσει έπρεπε ένα τρακτέρ να ρίξει τους σπόρους και στη συνέχεια να κάνει τον θερισμό του. Νομίζω αρχίζετε να πιάνετε το νόημα.
Και θα πείτε τώρα πολύ σωστά μαααα...σιγά το ψωμί που πετάω δεν είναι τίποτα.... ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Αρα το ψωμί που πετάτε μαζί με όλα τα άλλα τρόφιμα σε όλη σας τη ζωή, μαζί με τα τρόφιμα όλων των άλλων ανθρώπων μπορούν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ να σώσουν τον πλανήτη μας. Και αν είστε από τους τύπους που τους αρέσουν τα νούμερα, 0.5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι αυτά που ΠΕΤΑΕΙ με τη μορφή φαγητού ο μέσος άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του στις αναπτυγμένες χώρες(σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων που δημοσιεύει το scientific american)
Αρα την επόμενη φορά που θα πετάξετε το φαγητό σας σκεφτείτε ότι όχι μόνο το στερείται απο κάποιον που το έχει ανάγκη αλλά στερείται και απο τα παιδιά σας μερικά βαρέλια πετρελαίου ενώ τους δίνετε σε αντάλλαγμα έναν πιο βρώμικο πλανήτη.






1 comment:

  1. Τ.kouf και NikosKal πολύ ψαγμένο το blog σας, όχι σαν τα άλλα της σειράς και φυσικά καμία σχέση με τα κοινότυπα βαρετά eco blogs και sites! Μεγάλε Γαζωτήρα, είμαι περήφανη για σένα και μάλλον κάτι άμπαλοι τύποι που οδηγούν ύπερ-ρυπογόνα dox caliber και τρώνε ντονατσίνια που ένας θεός ξέρει με τι επιζήμιες χημικές κατεργασίες σε καουτσούκ φτιάχτηκαν, πρέπει να μπουν εδώ πέρα μπας και ξυπνήσουν λίγο!

    ReplyDelete