Ο όρος Green building δηλαδή πράσινες κατασκευές αναφέρεται σε οποιαδήποτε κτίριο που δημιουργείται με γνώμονα την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και την περιβαλλοντολογική υπευθυνότητα Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να συνοδεύουν τα πράσινα κτίρια σε κάθε φάση, από τη δημιουργία μέχρι την κατεδάφισή τους.
Η ιδέα της δημιουργίας πράσινων κτιρίων δεν είναι κάτι νέο, ήδη από το 1970 κατασκευάζονται τέτοια κτίρια και ο λόγος είναι ότι το 30-40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας χρησιμοποιείται από τον τομέα των κτιρίων.
Η δημιουργία αυτών των οικολογικών κτιρίων ξεκινάει από τον σχεδιασμό τους, όπου προβλέπετε η κατάλληλη θέση και διάταξη του κτιρίου με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η χρήση του. Π.χ. το κτίριο τοποθετείται έτσι ώστε προς την ανατολή να 'κοιτούν' μεγάλα παράθυρα που θα εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την θέρμανση του εσωτερικού.
Στη συνέχεια γίνεται μία προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οικοδομικά υλικά από την τοπική αγορά, για να μειωθούν οι ρύποι λόγο μεταφοράς τους. Συνήθως χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά όπου αυτό είναι δυνατόν, π.χ. για την αντισεισμική στήριξη του κτιρίου όπως επίσης και τη μόνωση του. Παράλληλα τα κτίρια αυτά ενσωματώνουν και κάποια καινοτόμα στοιχεία όπως τη χρήση φωτοβολταϊκών επιφανειών, roof gardens, υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης συστήματα ψύξης-θέρμανσης, συστήματα ανακύκλωσης του νερού καθώς και χρησιμοποίησης των βρόχινων υδάτων. Βέβαια εδώ θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ''οικολογικό'' δεν είναι ανάγκη να διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά
Ας δούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων κτιρίων.
Bank of America Tower
Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι τώρα ''πράσινα'' κτίρια στον κόσμο. Έχει ύψος 366 μέτρα και χώρους 195000 τετραγωνικών μέτρων. Αν και κόστισε λίγο λιγότερο απο 1 δίς δολάρια το κτίριο χάρις στα πολλά καινοτόμα και οικολογικά χαρακτηριστικά του χρησιμοποιεί 30% λιγότερη ενέργεια απο αντίστοιχα κτίρια. Ίσως η πιο επαναστατική ιδέα των κατασκευαστών είναι ότι το βράδυ το σύστημα ψύξης παγώνει το νερό προκειμένου την επόμενη μέρα ο πάγος που λειώνει να διατηρεί χαμηλά την θερμοκρασία του κτιρίου.
DuBiotech
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ''πράσινο'' κτήριο στα αραβικά Εμιράτα, με συνολική έκταση 2.790.000 τετραγωνικών μέτρων, το κτίριο αυτό διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα φωτισμού με LED καθώς και ανακύκλωσης του νερού. Παράλληλα χρησιμοποιεί σχεδόν όλες τις ''ανενεργές'' επιφάνειες με την ύπαρξη φυτών που βοηθούν εκτός από το αισθητικό κομμάτι, στην μείωση της απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας από το κτίριο.
BMW Welt
Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο Μόναχο και θεωρείται ώς ένα από τα πιο οικολογικά κτίρια. Έχει έκταση 72930 τετραγωνικών μέτρων, στην οροφή του υπάρχει συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 824 kW, για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 30% ανακυκλωμένα υλικά και ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του μαζί με τα συστήματα μόνωσης και διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας το καθιστά ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πράσινης αρχιτεκτονικής
Περισσότερα τέτοια κτίρια μπορείτε να δείτε : http://toponlineengineeringdegree.com/?page_id=122
No comments:
Post a Comment