Saturday 19 March 2011

"Διαστημικά"... ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιωνα. Βέβαια,η τεχνολογία του τότε δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με αυτή του σήμερα,και σε αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο η τεχνογνωσία που παρέχει η NASA.

Ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων, Hybrid Technologies Inc, υπέγραψε μια συμφωνία με Kennedy Space Center της NASA το 2006 για να τεστάρει και να βελτιώσει τα συστημάτα μπαταρίων ιόντων λιθίου στα οχήματά της. Με τις εισηγήσεις της NASA, η εταιρεία, γνωστή πλέον ως Li-Ion Motors, ήταν σε θέση να δημιουργήσει τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί της Νέας Υόρκης και να διευρύνει το φάσμα των οχημάτων που πυροδοτούνται απο μπαταρίες λιθίου, συμπεριλαμβανομένων PT cruisers και Mini Coopers.

Μακροχρόνια εμπειρία στις μπαταρίες

Με τη μακρά ιστορία στην ανάπτυξη και έλεγχο στις μπαταρίες, η NASA ήταν η κατάλληλη επιλογή για μια ανερχόμενη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλά από τα διαστημικά οχήματα στηρίζονται στην ενέργεια της μπαταρίας.
Το moon buggy, για παράδειγμα, διέσχιζε τη σεληνιακή επιφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στηριζόμενο σε μη επαναφορτιζόμενες αργύρου-ψευδαργύρου μπαταρίες. Το όχημα που προσγειώθηκε στον κόκκινο πλανήτη τον Ιανουάριο του 2004, και συνεχίζει ακόμα να μας πληροφορεί με στοιχεία ναι μεν λειτουργεί κυρίως με ηλιακή ενέργεια, αλλά διαθέτει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου που αποθηκεύουν ενέργεια για χρήση τη νύχτα.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκάφη πρέπει να είναι ανθεκτικές. Να είναι σε θέση να αντέχουν τους κραδασμούς και τις αναταράξεις της εκτόξευσης.Πολύ περισσότερο πρέπει να αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες - σε υπερβολική ζέστη ή κρύο και την υψηλή ακτινοβολία, για παράδειγμα. Πρόωρη αστοχία τους θα μπορούσε να αποτελέσει τέλος της αποστολής, αφού η πιθανότητα επισκευής ή αντικατάστασής τους κρίνεται είτε δύσκολη (και δαπανηρή) ή απλά αδύνατη.Όλη αυτή η τεχνολογία μόνο ευεργετική μπορεί να είναι όταν εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα.

Δοκιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Li-Ion Motors, η οποία έχει έδρα στο Λας Βέγκας, μετατρέπει κοινά αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα ώστε να κινούνται με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τον Μάρτιο του 2006, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι(KSC).
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρία παρέδωσε στόλο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων - συμπεριλαμβανομένων PT Cruisers-για έλεγχο από μηχανικούς του KSC, με στόχο
τον καθορισμό της χρησιμότητας του λιθίου στα ηλεκτρικά οχήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η εμπλοκή της NASA, συνέβαλε στη βελτίωση των οχημάτων, και η εταιρεία σύντομα τα διέθεσε στην αγορά.
Αυτές τις μέρες, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι όλο και συχνότερα στις εθνικές οδούς σε όλο τον κόσμο, με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύουν στην ανάπτυξη νέων βελτιωτικών τεχνολογιών. Αυτή η απότομη αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των μπαταριών ιόντων λιθίου που κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι παρέχουν μεγαλύτερη "ενεργειακή πυκνότητα".Με αυτό τον τρόπο τα αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη αυτονομία καθότι περιορίζεται σημαντικά η συχνότητα των φορτίσεων.

Καθώς η παγκόσμια αγορά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσεται ραγδαία,τα επόμενα χρόνια η χρήση των ιόντων λιθίου θα είναι η τεχνολογία επιλογής για τις βιομηχανίες και έτσι η επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων θα καταστεί πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη.Εμείς απλά αναμένουμε.

No comments:

Post a Comment