Guayule (Parthenium argentatum)
Πρόκειται για ένα θάμνο, ο οποίος ευδοκιμεί στις νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής και το Μεξικό, καθότι η ξηρασία ευνοεί την ανάπτυξη του. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αποτελεί πηγή καουτσούκ και λάτεξ. Το λατέξ από guayule είναι ασύγκριτα καλύτερο σε σχέση με το συμβατικό. Αρχικά είναι απαλλαγμένο απο αλλεργιογόνα γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε προϊόντα προορισμένα για μικρά παιδιά καθώς και σε άλλα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, όπως τα ακουστικά, ρολόγια χειρός, ιατρικά γάντια, κλπ. Εππρόσθετα το συγκεκριμένο λάτεξ έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη διάταση. Το πιο ενδιαφέρον όμως ειναι ότι το guayule λατέξ ανταποκρίνεται πλήρως στις τεχνολογικές απαίτησεις για την παραγωγή εύκαμπτων οθονών, ευέλικτων πληκτρολογίων και πολλών άλλων παρόμοιων συσκευών. Τέλος αποτελεί πηγή βιοκαυσίμου. Το guayule είναι αναπτύσσεται πολύ εύκολα και δεν απαιτεί πολύ νερό, γεγονός που δεν δημιουργεί δυσκολίες σε ενδεχόμενη καλλιέργειά του με στόχο την εναλλακτική παροχή ενέργειας ή λάτεξ.
Καλαμπόκι (Zea mays)
Τι πιο κοινό από ένα χωράφι με καλαμπόκια; Όσο και αν ακούγεται ουτοπικό στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών μπορούν να παραχθούν πλήρως ανακυκλώσιμα πλαστικά από αυτό-καθώς είναι 100% φυσικό προϊόν. Δεν νοείται ηλεκτρονική συσκευή -κινητά,φορητοί και μη υπολογιστές,mp3- χωρίς πλαστικά μέρη. Και όμως αργά η γρήγορα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της ανακύκλωσής τους καθώς το καλαμπόκι έχει εισρεύσει στον κόσμο της προηγμένης τεχνολογίας ως νέα πρώτη ύλη.
Άλγη (Algae)
Πρόκειται για μια ομάδα από αυτότροφους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, της οποίας τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση του blog (http://projectecofuture.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html).
Η χρήση της είναι δυνατή σε πολλά πεδία παραγωγής. Μπορεί να αντικαταστήσει τις μεταλλικές συσκευασίες στις κονσέρβες και να αποτελέσει λίπασμα. Σίγουρα όμως αυτό που έιναι αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρον είναι η χρήση της ως αρχικό προϊόν για εξαιρετικής ποιότητας,πολλών οκτανίων βιοκαύσιμο, το οποίο όχι μόνο θα είναι φθηνότερο αλλά και λιγότερο επιβλαβές για τη στοιβάδα του όζοντος. Στην πραγματικότητα, ήδη παράγεται και πωλείται βιοκαύσιμο άλγης στην Ευρώπη. Το βασικό πλεονέκτημά του έναντι του πετρελαίου και της βενζίνης είναι ότι είναι ανανεώσιμο.
Cocklebur (Xanthium strumarium)
Το Cocklebur είναι γνωστό ως φυσικό πρωτότυπο της αυτοκόλητης ταινίας Velcro. Εφευρέθηκε το 1941 και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές τεχνολογίες αιχμής, όπως σε στρατιωτικό εξοπλισμό και διαστημικές στολές,πιεσόμετρα, ακόμα και στα παπούτσια χωρίς κορδόνια. Αν η κατασκευή γίνει σωστά προσδίδει ακραία ανθεκτικότητα στο προϊόν. Φανταστείτε πως επιφάνεια μόλις 12,9 cm είναι ικανή να αντέξει ένα ενήλικο άτομο περίπου 70 κιλών.
Λωτός (Nelumbo nucifera)
Η δομή ενός φύλλο λωτού είναι περίπλοκη και αρκετά χρήσιμη για κάποιες συσκευές. Παρόλο που φυτρώνει σε λασπώδεις βάλτους, παραμένει πάντα καθαρό.Το μυστικό είναι απλό.Το φύλλο του λωτού είναι αρκετά τραχύ ώστε να κρατήσει μια μικροσκοπική ποσότητα του αέρα, ικανή να εμποδίσει το νερό ή τη σκόνη, να προσκολληθούν σε αυτό, ωθώντας τα να κυλήσουν πάνω στο φύλλο. Το "φαινόμενο του λωτού" όπως καλείται αυτή η ιδιότητα του αυτοκαθαρισμού των φύλλων του λωτού{http://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_effect}στηρίζεται στην υπερυδροφοβικότητα. Αυτή η φυσική συμπεριφορά βρίσκει μεγάλο εύρος εφαρμογών. Πρώτα από όλα στον καθαρισμό των ρούχων. Ουσιαστικά αν ως πρωτη ύλη των ειδών ένδυσης χρησιμοποιηθούν ίνες από το φυτό, τα ρούχα δεν λερώνονται από οποιοδήποτε υγρό, λόγω της υδροφοβικότητας που ουσιαστικά το απωθεί. Το "φαινόμενο του λωτού" έχει ληφθεί υπόψη και στο σχεδιασμό οθονών αφής καθότι ο καθαρισμός τους είναι πρόβλημα για πολλούς.Τώρα όμως, με τη βοήθεια της φύσης μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό.
Αυτοί οι 5 φυτικοί οργανισμοί έχουν ήδη αποδείξει την αξιοπιστία τους, την ασφάλεια στη χρήση και το ότι είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αποτελούν αξεπέραστο δυναμικό για την κατασκευή μελλοντικών gadgets. Κύρια πλεονεκτήματα των φυτών αυτών είναι η προσβασιμότητα, η ικανότητα ανακύκλωσης, η εύκολια στην ανάπτυξη χωρίς οποιαδήποτε βλαβερή συνέπεια στους χρήστες. Πιθανότατα κάποια από τα εν λόγω προϊόντα που κατασκευάζονται από τα παραπάνω φυτά, να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας πολύ σύντομα.
No comments:
Post a Comment