Thursday, 13 May 2010

Η άλγη στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Η άλγη είναι μια μεγάλη κατηγορία αυτοτροπικών οργανισμών. Είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, όπως τα φυτά, αλλά δεν έχουν βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουμε στα φυτά.

Η άλγη ευδοκιμεί σε νερά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η κοπριά και τα χημικά λιπάσματα που καταλήγουν στους υδροφόρους ορίζοντες χάρις το ξέπλυμα της βροχής. Η υπερβολική όμως ανάπτυξη της άλγη μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου στο νερό με αποτέλεσμα ή να σκοτώνει τους υπόλοιπους υδρόβιους οργανισμούς (όπως στη περίπτωση λιμνών), ή να τους απομακρύνει από το φυσικό τους περιβάλλον (όπως συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές). Τώρα θα πείτε και πως αυτό το πράγμα μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον.

Η απάντηση έρχεται από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωργίας (U.S. Agricultural Research Service) . Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, η άλγη μπορεί να κατακρατήσει το 60-70% του αζώτου και το 70-100 % του φωσφόρου που απελευθερώνετε από τα λιπάσματα, με την βροχή. Η μέθοδος με τη οποία τα άλγη θα βοηθήσουν την μείωση της ρύπανσης των νερών από τα λιπάσματα είναι η εξής: Οι αγρότες θα σκεπάζουν τα χωράφια τους με ένα ειδικό nylon, στη συνέχεια θα καλλιεργούν κανονικά ότι θέλουν, χρησιμοποιώντας κανονικά λίπασμα. Μόλις το νερό ποτίσει το χώμα η άλγη θα αρχίσει να αναπτύσσετε χρησιμοποιώντας όσο άζωτο και φώσφορο δεν απορρόφησαν οι καλλιέργειες. Έτσι το νερό το οποίο θα απορρέει τελικά από τα χωράφια θα είναι σχεδόν όσο καθαρό ήταν όταν έπεσε σε αυτά. Παράλληλα σύμφωνα με τους επιστήμες του U.S. Department of Agriculture (USDA) η νεκρή άλγη που θα απομένει μετά την αποκομιδή της σοδιάς θα αποτελεί τέλειο λίπασμα για μελλοντικές καλλιέργειες.
Η μέθοδος αυτή τώρα ξεκινά να χρησιμοποιείται σε πρότυπες καλλιέργειες σε Αμερική και Ευρώπη. Τα μέχρι όμως τώρα στοιχεία των μελετητών δεν δείχνουν μόνο τα οικολογικά αλλά και τα οικονομικά ωφέλει. Με τον τρόπο αυτό καλλιέργειας, οι αγρότες γλιτώνουν $5 με $6 για κάθε λίβρα αζώτου και $25 για κάθε λίβρα φωσφόρου που χρησιμοποιούνε, μέσα από τη μελλοντική χρήση της άλγη σαν λίπασμα.

Επιπλέον η άλγη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιοκαύσιμο (δείτε προηγούμενα θέματα του blog). Καθώς και σαν φίλτρο για τον βιολογικό καθαρισμό του πόσιμου νερού ολόκληρων πόλεων(όπως γίνετε ήδη σε πόλεις τις λατινικής Αμερικής).

No comments:

Post a Comment