Friday 21 May 2010

Οικονομικοί κολοσσοί επενδύουν σε εναλλασσόμενες μορφές ενέργειας



Τεράστιοι όμιλοι του εξωτερικού αρχίζουν και αναγνωρίζουν την σημασία καθώς και τα οικονομικά ωφέλει που έχουν να επιδείξουν, οι επενδύσεις σε πράσινες μορφές ενέργειας.

GOOGLE Ο γίγαντας της πληροφορικής, ανακοίνωσε ότι απέκτησε την προηγούμενη βδομάδα δύο αιολικά πάρκα στη Nord Dakota, συνολικής ισχύος 170 megawatt. Το κόστος της επένδυσης ήταν 30,3 εκατομμύρια ευρό, που ο όμιλος ευελπιστεί να αποσβέσει σύντομα, παρέχοντας ρεύμα σε 50000 σπίτια και επιχειρήσεις . Στα άμεσα σχέδια της google είναι ακόμα η δημιουργία ενός ηλιακού πύργου (δείτε παλιότερο θέμα του blog), καθώς και η επένδυση στη βελτίωση της γεωθερμικής τεχνολογίας.
AREVA Η εταιρία αυτή, είναι γαλλική, και η νούμερο ένα στην παραγωγή ενέργειας στη Γαλλία(Στη Γαλλία όλες οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος είναι ιδιωτικές για τη διατήρηση του ανταγωνισμού). Στα σχέδια της βρίσκεται η δημιουργία μέχρι το 2015 στη νότια Αφρική ενός ηλιακού πάρκου συνολικής ισχύος 100 megawatt.



ALLIANZ H πασίγνωστη ασφαλιστική εταιρία πρόσφατα αγόρασε στην Puglia (Ιταλία) 6 φωτοβολταϊκά πάρκα 6 megawatt συνολικής ισχύος, κατασκευασμένα από την BP Solar Italia. To ρεύμα που παράγουν τα πάρκα αυτά, τροφοδοτεί τις κοινότητες του Brindisi και Mesagne. Ο γενικός διευθυντής της ALLIANZ, David Jones δήλωσε: ''είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την έκβαση του εγχειρήματος ... Και πώς να μην είναι?!?! αφού η επένδυση αυτή υπολογίζετε να αποσβέσει τα έξοδα απόκτησης σε μόλις τρία χρόνια και στη συνέχεια να τροφοδοτεί την εταιρία με τεράστια κέρδη. Γι' αυτό το λόγο η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει την επένδυση τεράστιων κεφαλαίων σε αιολικά και ηλιακά πάρκα που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος.




SUNEDISON H αμερικάνικη εταιρία παραγωγής ρεύματος, που ιδρύθηκε το 2003 παράγει ήδη συνολικά πάνω από 83 megawatt σε Αμερική και Ισπανία Το μεγαλύτερο όμως σχέδιό της ανακοινώθηκε και θα γίνει και αυτό στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Puglia. Με επένδυση 47 εκατομμυρίων ευρό η εταιρία σκοπεύει να πουλάει ρεύμα σε πάνω από 3300 σπίτια και επιχειρήσεις Μετά την κατασκευή του νέου αυτού ηλιακού πάρκου συνολικής ισχύος 75 megawatt!!!!!!!, η SunEdison, θα γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.



Q-Cells H γερμανική εταιρία, η μεγαλύτερη παραγωγός φωτοβολταϊκών πάνελ στον κόσμο, ξεκίνησε την πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια, για μαζική παραγωγή φωτοβολταϊκών νέας γενιάς. Τα νέα φωτοβολταϊκά πάνελ περιέχουν μονοκρυστάλλους σιλικόνης, κλεισμένους σε ειδικά κρύσταλλα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αποδοτικότητά τους κατά 10-15% σε σχέση με τα σημερινά φωτοβολταϊκά πάνελ.


No comments:

Post a Comment