Saturday, 5 March 2011

Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.




Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ίσως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης των τελευταίων 20 ετών. Το blog μας θα προσπαθήσει στα επόμενα άρθρα να αναλύσει το φαινόμενο αυτό και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπισή του.



Ας αναλύσουμε λίγο το φαινόμενο. Η Γή δέχεται καθημερινά συνολική ηλιακή ακτινοβολία περίπου 1366 watt/m^3 , όμως μόλις αυτή η ακτινοβολία φτάσει 85 km πάνω από την επιφάνεια της, συναντά ένα ''τοίχος'' από διάφορα αέρια κυρίως υδρατμών, διοξειδίου του άνθρακα(CO2), αέρια μεθανίου(CH4), οξείδια του νατρίου(N2O) και όζοντος (O3). Κατά συνέπεια το 30% περίπου της ηλιακής ακτινοβολίας αντανακλάται ενώ το 70% κατακρατείται από τα αέρια αυτά, τα οποία στη συνέχεια την εκπέμπουν προς την επιφάνεια της γης και προς το διάστημα. Έτσι η μέση θερμοκρασία της Γής διατηρείται στους 15 βαθμούς C, ενώ αν τα αέρια αυτά δεν υπήρχαν αυτή η θερμοκρασία θα ήταν -20C. Το πρόβλημα ξεκινά όταν λόγο φυσικών ή ανθρώπινων δραστηριοτήτων η ποσότητα των αερίων αυξάνεται και συνεπώς αυξάνεται και η θερμότητα που εκπέμπεται απο αυτά στη Γή. Οι συνέπειες του greenhouse effect δίνονται εμπεριστατωμένα στο link και ξεφεύγουν απο το θέμα μας http://www.bgs.ac.uk/education/carboncapture/consequencesOfTemperatureIncrease.html

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του greenhouse effect έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνολογίες. Μία από αυτές είναι τα Τεχνητά Δέντρα.
Τα κανονικά δέντρα, τα οποία λόγο της ανθρώπινης δραστηριότητας συνεχώς μειώνονται, δέν είναι αρκετά αποτελεσματικά στην μείωση του CO2, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας αποβάλουν το μισό CO2 που κράτησαν την ημέρα και επίσης κατά την αποσύνθεσή τους το CO2 ελευθερώνεται Έτσι στην Αριζόνα των ΗΠΑ μια ομάδα επιστημόνων έχει ήδη κατασκευάσει το πρώτο τεχνητό δέντρο. Πρόκειται για μία κατασκευή ύψους 31 μέτρων, στο εσωτερικό της οποίας βρίσκεται υδροξείδιο του νατρίου το οποίο απορροφά CO2 και το μετατρέπει σε ανθρακικό νάτριο.
Αυτή η διαδικασία δέν είναι καινούρια, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από βιομηχανίες σε όλο το κόσμο προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές τους σε CO2. Όμως σε αντίθεση με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και λειτουργούν μόνο όταν το ποσοστό του αέρα που φιλτράρουν είναι πάνω από 7%, τα ''δέντρα'' αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση στην κατακράτηση CΟ2, έως και 90. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων CO2, φιλτράροντας τον ατμοσφαιρικό αέρα που περιέχει ποσοστά μεγαλύτερα από 0,04% . Όταν το ''δέντρο'' γεμίσει την δεξαμενή του με ανθρακικό νάτριο το μόνο που χρειάζεται είναι η απομάκρυνσή της δεξαμενής και η αντικατάστασή της. Οι ειδικοί που ανέπτυξαν την συσκευή αυτή υπολόγισαν ότι μόλις 5-10 εκατομμύρια τέτοια δέντρα θα μπορούσαν να ''φυλακίσουν'' όλο το CO2 που έχει παραχθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μπορείτε να δείτε και το πολύ ενδιαφέρον, αν και λίγο πίσω από τις εξελίξεις, βίντεο του BBC.
Το κόστος κατασκευής τους είναι μικρό περίπου στα 25000$ αλλά προς το παρόν η φύλαξη κάθε τόνου άνθρακα που κατακρατεί η μηχανή κοστίζει 80-100$ γεγονός που καθιστά προς το παρόν την λειτουργία της ασύμφορη. Όμως νέες τεχνολογίες φύλαξης του άνθρακα που θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα ίσως φέρουν τη λύση.

1 comment:

  1. Τα κανονικά δέντρα, τα οποία λόγο της ανθρώπινης δραστηριότητας συνεχώς !!μειώνονται...........................................


    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    ReplyDelete